Valamossa tislattu viski kypsyy Ilomantsissa tammitynnyreissä
Syksyllä 35 vuoden iän saavuttava ilomantsilainen Hermannin Viinitila Oy (Nordic Premium Beverages) on vuosikymmenten aikana kasvattanut toimintaansa ja tuotevalikoimaansa. Perustuotteena ovat marjapohjaiset viinit ja kuohuviinit, joita saa myydä myös suoraan tilalta.
– Tuotteidemme raaka-aineet tulevat mahdollisimman läheltä. Monet tuotteissamme olevat herukkalajit ovat ilomantsilaisia, kertoi toimitusjohtaja Harri Turunen.
Yritys on osakkaana Marja Carelia Oy:ssä, jonka kautta tuotantoon tulevat niin luonnon- kuin viljellyt marjat. Vuonna 1997 perustettu Valamon Viinitila ja Tislaamo Oy on yhtiö, jossa osakkaina ovat Hermannin Viinitila ja Valamon luostari. Tämän yhteistyön hedelmä on viski, joka tislataan Valamossa.
– Pääosa viskeistä kypsyy tammitynnyreissä täällä Ilomantsissa ja tuotteet pullotetaan myös täällä.
Vuonna 2017 Hermannit alkoivat tislata giniä, joka on niittänyt maailmalla mainetta ja kunniaa. Ensimmäinen palkinto tuli World Spirits Awards 2018 -kilpailussa ja se oli tuplakulta.
Miten gini sai alkunsa?
– Arctic Blue Beverages -yrityksen silloiset johtajat kyselivät meitä tekemään maailman parasta giniä. He halusivat giniin metsäistä makua ja mukaan mustikkaa. Siitä ginin valmistaminen lähti, Turunen avasi ginin ensiaskelia.
Ginien valmistamisessa päävastuu on tislaamomestari Asko Ryynäsellä.
Markkinoilla on monia erilaisia Ilomantsissa valmistettuja ginejä.
– Sopimusvalmistuksessa olevia ginejä on puolenkymmentä ja lisäksi valmistamme ravintoloille omia ginejä, joita on kymmenittäin, Turunen totesi.
Kolme vuotta sitten valmistui ensimmäinen erä giniä Valtteri Bottakselle.
– Väkeviä juomia voi helpommin viedä maailmalle. Marjaviinit ovat maailmalla tuntemattomia, joten niiden vienti ulkomaille on haasteellista. Nyt alkaa tilanne olla se, että väkevistä juomista saatava tulo on isompi kuin viineistä saatava tulo. Viinien myynti täällä on kylläkin pysynyt aika hyvänä, Turunen pohti.
Ulkomaan markkinoinnissa tuotteita myydään Nordic Premium Beverages nimen alla, jonka ensimmäinen tuote oli Arctic Blue Gin.
Aika kypsyttää
Viskin valmistaminen ei ole hätäisen hommaa.
– Kolme vuotta on minimi, että tislettä voidaan kutsua viskiksi. Silloin viski on vielä vähän raakile. Vanhin meidän viski on nyt yhdeksän vuotta, totesi Turunen.
Hermannin viskivarasto on parhaillaan niin sanotusti tupaten täysi.
– Vuosittain kaikki tynnyrit käydään läpi ja maistellaan, miten viski kypsyy ja kehittyy.
Valamon viskiä on ollut Alkossa myynnissä viitisen vuotta.
– Pieniä määriä on viskiä saatu myyntiin. Kasvu on edessäpäin.
Turunen totesi, että yritys on investoinut viimeisen kymmenen vuoden aikana enemmän kuin aiempina vuosina yhteensä.
– Valamon viskin tuotantoinvestointi on ollut iso ponnistus. Sen hedelmät poimitaan vasta tulevaisuudessa.
Suomessa väkevien juomien myynti tapahtuu ainoastaan Alkon kautta.
– Nyt hallitusohjelmassa on esitys, että pientislaamot saisivat suoramyyntioikeuden, aika näyttää miten käy. Se olisi kyllä pientislaamoille ja matkailun kannalta pienelle paikkakunnalla lottovoitto.
Tällä hetkellä väkeviä juomia ei saa Suomessa mainostaa, eikä markkinoida mitenkään.
– Jos suoramyyntilupa tulisi, loisi se työpaikkoja välittömästi.
Kesän vetonaula
Paikkakunnan vesitornissa toimii kesäisin Hermannin Viinitorni, josta on näköala Ilomantsinjärvelle ja keskustan ympäristöön.
– Tuleva kesä on 31. kesä, että Viinitorni toimii. Kesäisin siellä on käynyt noin 15 000 ihmistä, joten puolen miljoonan kävijämäärä lähenee, Turunen laski.
Kesätyöntekijöitä he palkkaavat tornille useita ja kesätyöpaikka on tarjolla myös Viinitilan myymälässä.
1989 yrityksen perustaneet Harri Turunen, Timo Kettunen ja Arto Liimatta ovat luopumassa yritystoiminnastaan tämän vuoden loppuun mennessä. Kymmenen vuoden ajan yrityskaupat ovat kypsyneet veljesten Arttu ja Samuli Taposen sekä heidän äänettömän yhtiökumppaninsa kanssa.
– Timo käy enää puolittain Valamossa ja Arto on luopunut operatiivisesta työstä jo aiemmin, totesi Turunen, ja jatkoi, että hänkin voisi sitten keskittyä muuhun tekemiseen.