play

Valtuustolle esiteltiin karuja säästövaihtoehtoja: Kirjastoauto korvaa Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran kirjastot - Nuorisotilat poistuvat

Kirjastojen osalta esitetyt muutokset tuottaisivat vuosittaista säästöä 227 800 euroa.

Kirjastojen osalta esitetyt muutokset tuottaisivat vuosittaista säästöä 227 800 euroa. Kuva: Anniriitta Tolvanen

Jyrki Pönkkä

Joensuun kaupunginvaltuustolle esiteltiin vaihtoehtoja palveluverkon järjestämiseen.

Katsauksessa käsiteltiin uimahalleja, kirjastoja, asiakaspalvelupisteitä sekä nuorisotiloja. Lisäksi valtuustolle esiteltiin vaihtoehtoja, joilla käytöstä poistuneiden kiinteistöjen jatkokäyttöä olisi mahdollista kehittää. 

Valtuuston saama katsaus on osa talouden sopeuttamisprosessia. Joensuun kaupungin tulee tasapainottaa talouttaan pysyvästi vuosittain yli 20 miljoonalla eurolla. Tasapainottamisen keinovalikoimaa valmistellaan viranhaltijatyönä, jota konsultoi FCG Oy. 

Esitellyt muutokset kirjastoihin, asiakaspalvelupisteisiin ja nuorisotiloihin 

Valtuustolle esiteltiin muutoksia kirjastoihin, asiakaspalvelupisteisiin ja nuorisotiloihin. Kirjastojen osalta Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran kirjastot korvattaisiin kirjastoautolla ja Uimaharjun kirjasto siirtyisi koululle oppilasmäärän salliessa. Lisäksi itäisen alueen kirjastojen henkilöstön läsnäoloaikaa mitoitettaisiin uudelleen. Muutokset tapahtuisivat vuosina 2025–2029.

Kirjastojen osalta esitetyt muutokset tuottaisivat vuosittaista säästöä 227 800 euroa. 

Esityksessä kaupungin asiakaspalvelupisteitä korvattaisiin jalkautuvilla palveluilla.

Joensuulla on viisi asiakaspalvelupistettä, joista yksi on Carelicumissa ja neljä pitäjillä. Kirjastojen ja asiakaspalvelupisteiden henkilöstömuutokset pyrittäisiin järjestämään eläköitymisillä ja toimenkuvien muutoksilla. 

Nuorisotilojen osalta valtuutetuille esiteltiin vaihtoehtoa, jossa Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran nuorisotilat siirtyisivät Heinävaaraan ja Uimaharjun nuorisotilan toiminta keskitettäisiin Enon tai Uimaharjun koululle. Esityksessä Sinkkolan nuoriso- ja asukastilasta sekä kotieläinpihasta luovuttaisiin. Nuorisotoimen henkilöstöresurssia ei pienennettäisi, vaan kohdennettaisiin uudelleen. Nuorisotilojen osalta esitetyt muutokset tuottaisivat vuosittaista säästöä toteutustavan mukaan noin 186 000 euroa. 

– Väestörakenteen muuttuessa palveluntarve vähenee ja tähän on syytä reagoida. Samalla täytyy myös pohtia, millaisille palveluille eri alueilla on tarvetta, ja kuinka kaupunki voi niitä tarjota. Haluamme tuoda viranhaltijoiden ja FCG:n valmistelemia vaihtoehtoja avoimesti esille. Valtuutettujen tehtävä on lopulta päättää, mitkä vaihtoehdoista valitaan, pohtii Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä

Kaupunkilaisilta kysytään palautetta, päätökset siirtyvät kesäkuulle 

Joensuun kaupunki kysyy kaupunkilaisilta palautetta koulu- ja päiväkotiverkkoon sekä asiakaspalvelupisteisiin liittyvistä esityksistä sähköisillä kyselyillä.

Lisäksi kaupunki on avannut avoimen palautekanavan talouden sopeutukseen liittyvistä esityksistä. Palautetta ja kehitysajatuksia voi antaa anonyymisti sähköisellä lomakkeella tai lähettämällä kirjepostia kirjaamoon. Kyselyt ja palautelomake löytyvät verkkosivuilta www.joensuu.fi/talouden-sopeutus

Kaupunkilaisille järjestetään huhtikuussa myös avoimia keskustelutilaisuuksia, jossa talouden sopeutuksesta nousseisiin kysymyksiin ovat vastaamassa keskeiset viranhaltijat. Tilaisuudet järjestetään kaikissa pitäjissä sekä keskustassa.

Keskustelutilaisuudet

Tiistaina 9.4. klo 18–20 Pyhäselän koulu (Opettajantie 2, Hammaslahti)


Keskiviikkona 10.4. klo 18–20 Kiihtelysvaaran Suojapirtti (Tulrompsuntie 2, Kiihtelysvaara) 


Torstaina 11.4. klo 18–20 Tuupovaaran nuorisotalo (Urheilutie 10, Tuupovaara)  


Maanantaina 15.4. klo 18–20 Tiedepuisto, Louhela-Sali (Länsikatu 15, Joensuu) 


Tiistaina 16.4. klo 18–20 Uimaharjun koulu (Harjunraitti 9, Uimaharju)

Päätöksenteko talouden sopeutuksen paketista siirtyy toukokuulta kesäkuun valtuuston kokoukseen. Kokous järjestetään 17. kesäkuuta.

– Kokonaisuudesta päästään keräämään palautetta kunnolla vasta huhtikuussa, jolloin kaikki valmistelut talouden sopeutuksen keinoista ovat julki. Siirtämällä päätöksentekoa kuukaudella eteenpäin turvaamme sen, että saamme kerättyä palautteet asiaankuuluvassa aikataulussa ja valtuutetuille jää riittävästi aikaa tutustua tuloksiin ja tausta-aineistoihin, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen perustelee siirtoa. 

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta