play

Karhut palaavat katukuvaan, mukana myös uutuus juhlavuoden kunniaksi

Kuva: Riitta Ryynänen

Toimitus

- Ilomantsin Karhufestivaalin karhuveistokset siirtyvät jälleen talviunilta Ilomantsin raitille torstaina 27. huhtikuuta aamupäivästä alkaen. Tarkoitus on komeuttaa taajamaa kesän ajaksi vähintään sadalla karhupatsaalla, Maaseudun Sivistysliitto tiedottaa.

Uutena asiana aiempiin vuosiin on viime vuoden veistokilpailussa syntyneiden 24 karhupenkin sijoittelu kävelyteiden varsille.

- Tämä penkkiteema valittiin varta vasten Karhufestivaalin 10-vuotisjuhlaa silmällä pitäen, jotta ihmiset voivat kävellessään välillä huilata ja samalla ihailla teoksia tehneiden taidonnäytteitä.

Karhufestivaalin johtaja Timo Reko kertoo, että talkooporukka kuljettaa täksi kesäksi penkin sekä karhuja vanhusten iloksi myös Hoivakoti Toivonlahteen.

- Toivonlahdessa penkki sijoitetaan rannan puolelle, jotta sille voi istahtaa katselemaan niin järvimaisemaa kuin karhujakin. Tämä toive esitettiin meille Karhufestivaalin tulevaisuutta käsitelleessä keskustelutilaisuudessa Ilomantsissa maaliskuussa, Reko kertoo.

Karhut vievät Karhumetsään

Timo Reko toivoo talkooväkeä paikalle kahden viime vuoden tapaan, eli mukaan kaivataan sekä kantoapua että muutamaa peräkärryä ja pakettiautoa.

- Kun olemme viime vuosina saaneet mukavasti talkoolaisia, karhujen siirto on keväällä ja takaisin syksyllä nopeutunut aiemmasta useasta päivästä muutamaan tuntiin. Tämä on hieno osoitus siitä, että Ilomantsissa riittää intoa ja kiinnostusta karhuveistoksiin ja Karhufestivaaliin, Reko kehuu.

Karhuveistokset viitoittavat tuttuun tapaan tietä Joensuu–Eno-väylältä Ilomantsin keskustaan eli niitä sijoitetaan näkyvästi Kalevalantien ja Kauppatien varrelle.

Torilta karhut ohjaavat eteenpäin kohti Karhufestivaalin veistopaikkoja, Karhumetsää ja Karhuareenaa, eli Kansallistalon ja Katri Vala Kulttuurikeskuksen tienoota.

Lisäksi karhuja patsastelee myös Viinitornilla sekä Parppeinvaaralla.

Luvassa iloa ja voimaa

Järjestyksessään kymmenes Karhufestivaali pidetään Ilomantsissa elokuun 10.–12. päivinä. Kahden veistokilpailun teemana on Voimakarhu, joka haastaa moottorisahaveistäjät kuvaamaan luonnossa monin tavoin ilmenevää voimaa sekä luontoa ihmisen henkisen ja fyysisen voiman lähteenä.

- Festivaalia ennen kesäkuussa Ilomantsin keskustaan valmistuu usean metrin korkuinen karhupatsas kahden moottorisahaveistäjän, Juha Käkelän ja Raimo Hautaluoman, sekä apujoukon voimin. Tähän pintalaudoista rakentamiseen voi myös yleisö osallistua 16.–17.6., Timo Reko sanoo.

Suurella karhupatsaalla on nyt työnimenä ILO!KARHU, mutta lisää nimiehdotuksia kysytään 23.4. saakka avoinna olevassa Karhufestivaalin tulevaisuus -verkkokyselyssä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta