play

Pääkirjoitus: Suuria uutisia – suuria mahdollisuuksia

Jyrki Pönkkä

Viikko sitten kuulimme paikallisesti ja maakunnallisesti suuren uutisen, kun Keskisuomalainen osti Sanomalehti Karjalaisen ja koko PunaMusta Median medialiiketoiminnan, mukaan lukien Pogostan Sanomat. Keskisuomalainen on esimerkiksi Sanoman ja Alma median ohella Suomen suurimpia mediakonserneja.

Kauppa on vielä ehdollinen ja se menee kokoluokkansa vuoksi seuraavaksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tutkittavaksi. Mikäli KKV toteaa, että kaupalla ei ole haitallisia kilpailuvaikutuksia – mikä on todennäköistä – tapahtuu lopullinen kauppa tämän jälkeen ja osakkeet siirtyvät uudelle omistajalle.

Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi lupaa, että kauppa ei vähennä lehtien sisältöjen paikallisuutta.

– Paikallisuus ei todellakaan kärsi. Konseptimme lähtee siitä, että haluamme olla paikallisesti paras, Kangaskorpi kommentoi.

Jyväskylän yliopiston journalistiikan professori Mikko Villi kommentoi Yleisradiolle, että suomalaisen median keskittyminen voi osaltaan mahdollistaa pienempien mediatoimijoiden selviämisen. Tämän hypoteesin allekirjoitan Pogostan Sanomien näkökulmasta täysin.

Villin mukaan uutismedioiden keskittyminen voi mahdollistaa paikallisten medioiden selviytymisen isomman konsernin resurssien avulla, mutta hänen mukaansa keskittymisessä on uhkia journalismin monimuotoisuudelle.

– Jos sisältö rupeaa hirveästi yhdenmukaistumaan, niin tietenkin siinä on haittansa. Samoin jos konsernitasolta aletaan hirveästi ohjailemaan journalismia, että tämänkin jutun pitää ilmestyä siellä, Villi toteaa.

Pogostan Sanomien, tai minkään oman arvonsa ja tehtävänsä tuntevan median kohdalla minä en näe Villin kuvailemaa uhkaa.

Osin pidän tuollaisen uhkakuvan maalaamista ammattitaitoisen toimittajakuntamme aliarvioimisena. Mikään arvonsa ja paikkansa tietävä lehti tai kukaan vastuunsa ja tehtävänsä tunteva toimittaja ei lipsu journalistisin perustein tehtävistä valinnoista ja päätöksistä. Sisällön tuottamisen ja uutispäätöksen vallan pitäminen toimituksen käsissä ja sen arvostaminen on merkittävin osa ammattietikkaamme. Sellainen lehti, toimitus tai toimittaja, joka lipsuu meidän tärkeimmästä periaatteestamme – journalistista päätäntävaltaa ei anneta toimituksen ulkopuolelle, ei voi kutsua itseään toimittajaksi tai vakavasti otettavaksi mediaksi.

Pogostan Sanomien siirtyminen Keskisuomalaisen huomaan ei herätä minussa Villin maalailemia uhkakuvia – päinvastoin, näen vain mahdollisuuksia.

Pogostan Sanomissa lähdemme ennakkoluulottomasti uutta kohti. MEIDÄN lehteämme tehdään jatkossakin samalla intensiteetillä, lehden hyvästä tasosta ja laadusta pidetään kiinni jatkossakin, siitä huoli pois.

Enemmän olen huolissani siitä, kuinka Posti taklaa meitä tulevaisuudessa. Vaikka moni asia siirtyy enenevissä määrin digitaalisille alustoille, niin printtituotteemme on meille ja meidän lukijoille tärkeä – aivan kuten ovat myös digitaaliset tuotteemme.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta