Elämä ei huoleta, mutta päihteitä kuluu – THL kouluterveyskyselyssä nousi esille nikotiinin käyttö
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjesti syyskuun aikana kouluterveyskyselyn, jossa kartoitettiin laaja-alaisesti nuorten hyvinvointia. Kysely oli kohdistettu 4. ja 5. luokkalaisille sekä 8. ja 9. luokkalaisille. Kysely järjestettiin koko maassa. Koko maassa nuoret vaikuttavat voivan varsin hyvin. Koko maata koskevissa tilastoissa näkyi kuitenkin lisääntyneet sairauspoissaolot, jota osittain selittää koronan jälkeen tarkentuneet ohjeet jäädä kotiin pienistäkin hengitystieoireista. Monipaikkakipu, eli tuntemattomasta syystä aiheutuneet toistuvat kiputilat olivat myös lisääntyneet.
Pogostalla positiivista
Pogostan koululla kyselyyn osallistui 36 oppilasta. Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran koulut osallistuivat myös kouluterveyskyselyyn, mutta Joensuun kaupunki ei luovuta yksittäisten koulujen terveyskyselyn tuloksia kyselyistä huolimatta.
Pogostan koululla lähes kaikki oppilaat tuntevat olevansa tyytyväisiä elämäänsä. Alakoululla jopa 92 prosenttia on tyytyväisiä elämäänsä tällä hetkellä. Oppilaat myös tuntevat, että heitä kuunnellaan ja, että he ovat tärkeä osa kouluyhteisöä. Selityksenä voi olla se, että koulun ollessa pienempi, on jokainen toisilleen tuttuja, joten yhteisöllisyyden muodostuminen on paljon helpompaa.
Päihteitä kuluu
Vaikka tupakointi on selkeästi vähentynyt, on sähkötupakka ja nikotiinipussien käyttäminen yleistynyt Pogostan koululla. Jopa alakoulussa on havaittavissa pientä nousua, ainakin sähkötupakan osalta.
– Minun vastaanotollani nuoret eivät yleensä paljasta käyttävänsä. Valtakunnallinen kouluterveyskysely on kuitenkin anonyymi, joten voi olla, että siinä kohtaa oppilaat uskaltavat myöntää tämän asian, kertoo Pogostan koulun terveydenhoitaja Anne Vänskä.
Lähes joka kymmenes kyselyyn vastanneista alakoululaisista oppilaista on ainakin kokeillut sähkötupakkaa. Yläkoululaisista taas lähes joka neljä käyttää sähkösavuketta päivittäin. Myös alkoholi näyttäytyy yläkoululaisten elämässä, vaikka kulutus onkin vähentynyt. Vuonna 2021 lähes 70 prosenttia käytti alkoholia, nyt vain puolet.
– Nämä tulokset otetaan varsin vakavasti, mutta vielä ei ole ketään tarvinnut päihdepalvelujen piiriin ohjata, Vänskä kertoo.
Kannabiskokeilut ovat myös olleet kasvussa. 8. ja 9. luokkalaisista noin 15 prosenttia on kokeillut kannabista. On kuitenkin vaikea sanoa, onko käytöstä tullut pysyvää.
– Tästäkään ei terveydenhoitajalle juuri kukaan kerro. Kutsuntaikäiset ovat ainoa, jotka saattavat huumeista mainita, mutta yläkoululaiset eivät näistä puhu, Vänskä toteaa.
Välittäjät Joensuusta
Asian arkaluontoisuuden vuoksi haastattelimme ilomantsilaisen nuoren nimettömänä. Nuoren henkilöllisyys on kuitenkin Pogostan Sanomien tiedossa.
– Sähkötupakka on nykyään yleistä. Aika moni sitä käyttää.
– Tietääkseni he saavat sähkötupakkaa ja nikotiinipusseja läheisiltä tutuiltaan, kuten vanhemmiltaan ja vanhemmilta sisaruksiltaan, mutta on muutama välittäjä, jotka tulevat Joensuusta asti tänne kaupittelemaan, nuori toteaa.
Vaikka kannabiskokeilut ovat kasvussa, ei niitä haastattelemamme nuoren mukaan ole kovinkaan paljon.
– En oikeastaan tiedä yhtään ketään, joka olisi kannabista kokeillut, enkä usko, että sitä olisi helppo hankkia, hän kertoo.