play

Pääkirjoitus: "Etsikää säästökohteet keinoja kaihtamatta" - Kylmä suihku jatkuu pitäjien niskaan

Jyrki Pönkkä

Joensuun kaupunki julkaisi tammikuussa rajun listan kouluista ja päiväkodeista, joita suunnitellaan lakkautettavan. Listalla olivat muun muassa Tuupovaaran päiväkoti ja alakoulu. Tuupovaaralaisittain kylmä suihku jatkui tällä viikolla, kun Joensuun kaupunginvaltuustolle esiteltiin säästölista, joka asetti liipaisimelle myös Tuupovaaran kirjaston ja nuorisotilat.

Kaiken taustalta löytyy Joensuun kaupungin säästötarve, joka on vuositasolla 20 miljoonaa euroa.

Tuupovaaran palvelut eivät tietenkään ole ainoat, joita uhkaa lakkauttaminen. Listalla ovat myös muun muassa Kiihtelysvaaran alakoulu, päiväkoti, kirjasto (vaihtuisi kirjastoautoon) ja nuorisotilat. Kiihtelysvaaran osalta kyseisten palveluiden lakkauttamisen kanssa pystymme elämään, sillä kyseessä olevat palvelut siirtyisivät noin 10 kilometrin päähän Heinävaaraan (totta on myös se, että kaikki eivät asu ihan uuden kirkon nurkilla). Toki mahdolliset lakkauttamiset ovat surullinen asia kiihtelysvaaralaisittainkin, mutta realiteetit on pakko myöntää ja tärkeintähän on palvelujen järkevä saatavuus.

On selvää, että nykyisen kaltainen kouluverkko on mahdoton pitää yllä, vaikka tahto olisi kuinka suuri. Voimme olla jo lähivuosina siinä tilanteessa, että esimerkiksi Kiihtelysvaaran alakoulun ryhmät koostuisivat lapsista, joiden ikähaitari on esikouluikäisestä 6.-luokkalaiseen asti. On sanomattakin selvää, että tämä ei olisi lasten etua ajatellen suotava tilanne. Mutta kuten sanottua, palveluiden siirtyminen Kiihtelysvaarasta Heinävaaraan on asia, jonka kanssa arki saadaan kyllä rullaamaan, mutta toisin on Tuupovaarassa.

Jos esityksien mukaiset säästötoimet iskevät Tuupovaaraan, niin käytännössä Tuupovaarasta poistuvat päiväkoti, alakoulu, kirjasto (vaihtuisi kirjastoautoon) ja nuorisotilat. Tämä olisi kohtuutonta, olipahan realiteetit mitkä tahansa.

Esityksissä tuupovaaralaiset siirtyisivät käyttämään kyseessä olevia palveluita Heinävaaraan, jonne kertyy edestakaista matkaa noin 50 kilometriä.

Edelleen, jos esitykset realisoituvat Tuupovaaran kohdalla, on selvää, että Joensuu kääntää selkänsä tälle vaarapitäjälle. Tässä tapauksessa olisi selvää, että kaupungilla ei ole tahtoa, eikä oikein uskoakaan Tuupovaaran elinvoiman säilymiseen, saati sen kehittymiseen. Tämä on kiistaton fakta.

Tässä kohtaa halusinkin kuulla, kuinka asian näkee Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen, joka on niin sanotusti piikkipaikalla edustaen koko hallitusta.

Mitä terveisiä Nuutinen lähetti tuupovaaralaisille?

– Ensinnäkin haluan sanoa kaikille joensuulaisille, että talouden ohjausryhmä antoi viranhaltijoille ja konsulttiyhtiölle tehtävän, jonka tehtävänanto kuului yksinkertaisuudessaan, että etsikää säästökohteet keinoja kaihtamatta, jotta pääsemme tuohon 20 miljoonan tavoitteeseen. Tällä hetkellä he toimivat tehtävänannon mukaisesti, Nuutinen pohjusti.

Eli käytännössä talouden ohjausryhmä ja konsulttiyhtiö katsovat tässä kohtaa vain euroja, ja sitä, mistä niitä saadaan säästettyä, he eivät keskity muuhun.

Mutta päätöksiähän ei voi tehdä vain euron kuvat silmissä.

– Ei tietenkään. Tässä kohtaa on tärkeää muistaa se, että tällä hetkellä kyseessä on vasta vain esitys, mitään päätöksiä ei ole tehty. Esityksien poliittinen valmistelu ja päätöksenteko alkavat myöhemmin keväällä. Kokonaisuus tulee valtuuston käsiteltäväksi kesäkuussa. Lopulliset päätökset tehdään siellä, Nuutinen kiteyttää.

Kirjoittaja on paljasjalkainen kiihtelysvaaralainen.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta