play

Pihakanaloissa pitää olla tarkkana – Erittäin helposti tarttuvaa lintuinfluenssaa on nyt liikkeellä

Lintuinfluenssa leviää nyt Suomessa. Villit linnut levittävät sitä erittäin tehokkaasti.

Lintuinfluenssa leviää nyt Suomessa. Villit linnut levittävät sitä erittäin tehokkaasti. Kuva: Otto Ponto

Petri Uusitalo

Suomessa on kesä-heinäkuussa todettu H5N1-tyypin korkeapatogeenista lintuinfluenssaa useilta paikkakunnilta. Tautia on todettu etenkin lokkilinnuista. Lisäksi viruksen aiheuttamaa tautia on todettu Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla tarhatuissa turkiseläimissä. Tällä hetkellä tartunta on todettu kymmenellä turkiseläintilalla.

Tartuntavyöhykkeellä on kielletty siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona. Kielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa harjoittavia pitopaikkoja. Ruokavirasto suosittelee, että siipikarja suojataan huolellisesti myös muissa osissa maata.

Jos siipikarjassa tai muissa linnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, on asiasta ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Siipikarjalla tyypillisiä taudin oireita ovat apaattisuus, ruokahaluttomuus, muninnan lasku ja pään alueen turvotus ja korkea kuolleisuus. Myös hengitystieoireita, neurologisia oireita ja ripulia saattaa esiintyä. Virus on linnuilla erittäin kohtalokas. Pahimmillaan tauti vie linnulta hengen jo vuorokauden kuluessa. Tauti ei tartu helposti ihmisiin, eikä ole yhtä kohtalokas ihmiselle, kuin linnulle. Koko maailmassa vain kourallinen ihmisiä on saanut kyseisen lintuinfluenssan tämän influenssakauden aikana.

Juttua muokattu 25.7.2023 klo 12:17. Jutussa kerrottiin, että vain kourallinen ihmisiä olisi saanut H5N1-lintuinfluenssan. Kyseinen luku perustui juuri meneillään olevan influenssa-aallon lukuihin. Lähes tuhat ihmistä on kuitenkin saanut tartunnan koko mittausjakson aikana.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta