play

Yläkoululaiset keittävät keittoa hankekoulutuksessa 4H-yhdistyksen pihalla - keittoa pääsee maistamaan ilmaiseksi

Kyösti Kiiski ja Tarja Tuupanen esittelivät 4H:n kenttäkeitintä, jolla 7.-luokkalaiset keittävät jaettavaa keittoa Marttojen opastuksella.

Kyösti Kiiski ja Tarja Tuupanen esittelivät 4H:n kenttäkeitintä, jolla 7.-luokkalaiset keittävät jaettavaa keittoa Marttojen opastuksella. Kuva: Mervi Nevalainen

Mervi Nevalainen

Muonitustarve isommallekin porukalla voi olla joskus ajankohtaista. Suurien ruokamäärien valmistaminen vaatii erilaista osaamista, mihin monet talkoolaiset ovat tottuneet.

Pohjois-Karjalan Marttojen MURU –Muonitusosaamisen vahvistaminen kylillä -hanke on kouluttanut marttoja ja muita vapaaehtoisia eri puolilla maakuntaa muonitustapahtumien järjestämiseen.

Keskiviikkona 24. toukokuuta on vuorossa Ilomantsi, jossa Pogostan koulun 7.-luokkalaiset pääsevät kotitaloustunneilla opettelemaan kenttäkeittimen käyttöä 4H-yhdistyksen tiloissa.

MURU-hankkeessa ensimmäistä kertaa ovat kohderyhmänä yläkouluikäiset.

- Tavoitteena on tutustuttaa nuoret Ilomantsin 4H-yhdistyksen kenttäkeittimen käyttöön ja valmistaa keittimellä yhdessä ruokaa. Keiton keittämisen välitauoilla opiskellaan tärkeimpiä asioita noin 50-100 henkilön muonittamisesta, reseptien laatimisesta, hygieniasta ja ruuanjakelusta. Kenttäkeittimellä valmistetut keitot tarjotaan maksutta paikalle tulevalle yleisölle 4H-yhdistyksen tiloissa ja ulkoalueella, kertoo kotitalousasiantuntija Tiina Anola-Pukkila Pohjois-Karjalan martoista.

Ensimmäinen keittoannos valmistuu lounasaikaan.

Yhteistyössä

MURU-hanke on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittama ja Pohjois-Karjalan Martat ry:n toteuttama. Hankkeessa tehdään yhteistyötä monien muonittamiseen ja turvallisuuteen liittyvien tahojen kanssa, muun muassa SPR Savo-Karjalan piiri, Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa, Pohjois-Karjalan Pelastuslaitos, MPK Savo-Karjala, Pohjois-Karjalan Pelastusalanliitto ry, Palokuntanaiset Itä-Suomi, Naisten Valmiusliitto ry:n Pohjois-Karjalan alueneuvottelukunta, Pohjois-Karjalan Kylät, marttayhdistykset ja muut järjestöt.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta