play

Ikiliikkujatehdas Ilomantsiin? – Taustalla häärää venäläinen ex-poliitikko Oleg Fokin

Särkkäpellontiellä sijaitseva entinen kaviaaritehdas on löytänyt uuden omistajan. Tehdasrakennuksen katto on paikoitellen romahtanut.

Särkkäpellontiellä sijaitseva entinen kaviaaritehdas on löytänyt uuden omistajan. Tehdasrakennuksen katto on paikoitellen romahtanut. Kuva: Petri Uusitalo

Petri Uusitalo

Särkkäpellontiellä sijaitseva lähes purkukuntoinen tehdasrakennus on nyt myyty. Entinen Caviar Empirik Oy:n "kaviaaritehtaana" toiminut halli myytiin nyt venäläiselle ex-poliitikko Oleg Fokinille, kertoo Yle.

Tehdasrakennus on ollut tyhjillään jo vuodesta 2015, kun Caviar Empirik hakeutui konkurssiin. Tehtaalla oli suuret lupaukset. Tehtaan piti tuottaa kaviaaria noin 10–15 tonnia vuodessa, jolloin se olisi ollut maailman kolmanneksi suurin kaviaarintuottaja.

Tyhjillään oleva tehdasrakennus on saanut osakseen runsasta ilkivaltaa ja sen katto on paikoitellen romahtanut. Tehdasrakennuksen panttikirjat ovat sijainneet Venäjällä, eikä selvitys ole sen vuoksi edennyt juuri lainkaan. Tämän vuoden aikana asiat kuitenkin muuttuivat. Suomessa perustettu yritys sai tehdasrakennuksen panttikirjat käsiinsä.

Ilmaista energiaa

Tornado Logistics Oy:n toimitusjohtaja ja Petroskoin kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja Oleg Fokin osti vanhan tehdasrakennuksen puolella miljoonalla. Tornado Logistics hoitaa tieliikenteen tavarankuljetusta, mutta Fokin aikoo sijoittaa Ilomantsiin ilmaista energiaa tuottavien pietsosähköisten sähkömoottorien valmistuksen.

– Se sijaitsee hyvällä paikalla. 13 000 neliömetrinen rakennus on riittävän iso meille, Fokin kommentoi tehdasrakennusta Ylelle.

– Tulevaisuudessa ei tarvitse ladata sähköautoja. Jos meidän laitteemme toimii, Elon Muskin autot ovat turhia.

Sähkömoottorien valmistuksen pitäisi alkaa Pyhtäällä parin kuukauden kuluttua ja Ilomantsissa "joskus tulevaisuudessa".

Fokin on vuonna 2015 saanut Venäjällä tuomion petoksesta saatuaan laittomia arvonlisäveron palautuksia.

Uusi omistaja on kunnalle tuntematon

Caviar Empirik oli aikoinaan jäänyt Ilomantsin kunnalle velkaa maksamattomista vesilaskuista. Ilomantsin kunnalla ei muuten kytköksiä yrityskauppoihin ole. Ilomantsin kunnalla olisi ollut kyllä etuosto-oikeus, jos kunta olisi kiinteistön halunnut itselleen.

Kunnanjohtaja Marjut Ahokas kertoo Pogostan Sanomille, että pieni haisu myynnistä on kunnalla ollut.

– Meillä on ollut tietoa, että konkurssipesä on yrittänyt saada kauppaa liikkeelle. Näköjään se on nyt onnistunut, Ahokas toteaa.

– En voi kuitenkaan yksittäistä yritystä kommentoida. Viranhaltijoina meillä on velvollisuus suhtautua yrityksiin tasapuolisesti. Jos epäilemme jotain, niin pyydämme apua muilta virastoilta ja selvitämme yhdessä yrityksen taustoja.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta