play

Pääkirjoitus: Sopeutuksen vaikutukset eivät saa näkyä vain pitäjissä ja liitoskuntien alueilla

Jyrki Pönkkä

Joensuun kaupunki julkaisee tänään maanantaina, 8. huhtikuuta, talouden sopeutuksen kokonaisuuden.

Kaupunki järjestää tiedotustilaisuuden talouden sopeutuksesta sitä seuraavana päivänä kello 9 alkaen. Maanantaina siis saamme tietää, millaisen sopeutuksen kokonaisuuden kaupunki on kuronut kasaan yhdessä konsulttiyhtiön kanssa.

Maanantaina julkaistava sopeutuksen kokonaisuus on vielä kuitenkin vain esitys, joka etenee aikanaan kaupunginvaltuustoon, jossa lopulliset päätökset tehdään.

Kaupungin suunnittelemat sopeutustoimet ovat herättäneet suurta vastarintaa – ja syystäkin.

Varsinkin Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran pitäjien palvelut tulisivat suunnitelmien toteutuessa heikentymään merkittävästi.

Joensuun kaupungin taloudellinen tilanne on heikko, sillä kaupungin täytyy yltää noin 20 miljoonan euron vuotuisiin säästöihin. Kaupunki aloitti osana sopeutusta myös koko henkilöstöään koskevat muutosneuvottelut. On selvää, että tämän kokoluokan säästöä ei saada aikaan kajoamatta palveluverkostoon.

Päätöksenteossa on kuitenkin huomioitava kohtuullisuus. Säästötoimet eivät saa kurittaa liikaa tiettyjä pitäjiä ja taajamia, kuten tällä hetkellä näyttää käyvän.

Varsinkin Tuupovaaran pitäjän kohdalla suunnitellut leikkaukset palveluista ovat sanalla sanoen kohtuuttomia. Sama pätee suunnitelmiin Kiihtelysvaaran taajamassa, joskin palvelut Kiihtelysvaaran kohdalla kuitenkin säilyvät pitäjän alueella – toisin kuin Tuupovaarassa.

Luottamushenkilöt ovat kovan paikan edessä, kun talouden sopeutuksen kokonaisuutta ryhdytään käsittelemään valtuuston kokouksessa.

On kiistatonta, että Joensuun kaupungin talouden sopeuttaminen on välttämätöntä. Sopeuttaminen ei kuitenkaan saa kohdistua kohtuuttomasti tiettyihin pitäjiin, vaan sen vaikutukset täytyvät olla tasaiset koko Joensuun kaupungin alueella.

Sopeutuksen vaikutukset eivät saa näkyä vain pitäjissä ja liitoskuntien alueilla.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta