play

Pääkirjoitus: Välitetäänkö tämä viesti ja ehdotus päättäjille, ja kuunnellaan mielenkiinnolla vastaus?

Jyrki Pönkkä

Kevyenliikenteenväylän puuttuminen Kiihtelysvaaran kirkonkylän ja Heinävaaran väliltä on näin kesän tullen hyvä nostaa jälleen esiin - ties kuinka monetta kertaa!

Aiheesta on keskusteltu vuosia, ja asiasta on lähestytty pitäjäläisten toimesta Joensuun kaupungin hallintoa, virkamiehiä ja päättäjiä. Kaupungin kanta on kuitenkin valitettavasti pysynyt vankkumattomana, että kyseiselle tieosuudelle ei kevyenliikenteenväylää tule. Tätä on pitäjäläisten vaikea niellä. Kiistaton fakta on kuitenkin se, että kyseisellä välillä tapahtuu vaaratilanteita päivittäin pyöräilijöiden yrittäessä mahtua muun liikenteen sekaan. Toistaiseksi pahempia henkeen ja terveyteen vaikuttaneita onnettomuuksia ei ole kuitenkaan sattunut, ainakaan lähivuosina, toivottavasti näin on myös jatkossa. Tämä ei poista kuitenkaan sitä tosiasiaa, että Joensuunväylälle, noin kahdeksan kilometrin matkalle, tarvitaan kevyenliikenteenväylä.

Päättäjät ovat perustelleet aiemmin, että liikennemäärät ovat tieosuudella sen verran pienet, että kevyenliikenteenväylän rakentamiselle ei ole perusteita, toinen vaikuttava tekijä on varmasti myös raha.

Mutta kuinka on tulevaisuudessa?

Jos Joensuun kaupungin suunnittelemat säästötoimet toteutuvat ja Kiihtelysvaaran kirkonkylän palveluista Heinävaaraan siirtyvät muun muassa koulu, päiväkoti ja nuorisotilat, niin liikenne tulee lisääntymään näiden kahden taajaman välillä merkittävästi. Jos säästötoimet toteutuvat, niin silloin selitystä liian alhaisista liikennemääristä on entistä vaikeampi niellä, sillä sitä on vaikea niellä jo nyt.

Ja mitä tulee kustannuksiin?

Kaupunki hakee kymmenien miljoonien vuosittaisia säästöjä. Kiihtelysvaaralaiset maksavat näistä säästöistä osaltaan merkittävän siivun palveluiden lakkauttamisen muodossa, joten tämänkin seikka huomioiden on vaikea hyväksyä vastausta, että kyse olisi enää vain rahasta. Talvikunnossapito vie lienee suuren osan kevyenliikenteenväylän kustannusarvioissa, joten miltä kuulostaisi, vaikka kesäajan kevyenliikenteenväylä, jolloin kunnossapitokustannukset olisivat merkittävästi pienemmät ja pitäjäläiset voisivat liikkua turvallisin mielin taajamien välillä?

Välitetäänkö tämä viesti ja ehdotus päättäjille, ja kuunnellaan mielenkiinnolla vastaus?

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta