play

Joensuun kaupungin talouden sopeutuksen koko esitys on valmis: Kiihtelysvaara ja Tuupovaara ovat menettämässä koulut ja nuorisotilat, kirjastot korvataan kirjastoautoilla

Kaupunginjohtaja Jere Penttilä kommentoi, että säästötarve on massiivinen ja sen selättäminen vaatii esitettyjen keinojen lisäksi muitakin toimenpiteitä, kuten veronkorotuksia.

Kaupunginjohtaja Jere Penttilä kommentoi, että säästötarve on massiivinen ja sen selättäminen vaatii esitettyjen keinojen lisäksi muitakin toimenpiteitä, kuten veronkorotuksia.

Jyrki Pönkkä

Joensuun kaupunginvaltuustolle esiteltiin maanantaina keinot, joilla kaupungin taloutta olisi mahdollista tasapainottaa pysyvästi miltei 20 miljoonalla eurolla vuodessa. Säästökohteiden etsiminen ja laskeminen alkoi syksyllä 2023.

Kaupunki tiedottaa, että aiemmin esiteltyjen keinojen, kuten koulu- ja päiväkotiverkon sopeuttamisen ohella valtuustolle esiteltiin pitkä lista erilaisia säästökeinoja.

Uusia keinoja olivat muun muassa erilaisten maksujen korottaminen ja uusien käyttöönotto, palveluiden laajuuden ja tason pienentäminen sekä avustusten ja määrärahojen leikkaukset.

Merkittäviä, yli puolen miljoonan euron vuosittaisia vaikutuksia olisi muun muassa hulevesimaksun käyttöönotolla, tonttien vuokrien korottamisella sekä työllisyyspalveluiden muutoksilla, kuten kuntalisän ehtojen tarkennuksilla. Keinovalikoimaan kuuluvat myös vähällä käytöllä olevista leikkipaikoista luopuminen, joista Sanomalehti Karjalainen uutisoi aiemmin.

Kaikkien säästökeinojen käyttöönotto sopeuttaisi kaupungin taloutta noin 18,8 miljoonaa euroa vuodessa, kunhan kaikki toimenpiteet on toteutettu. Summa ei riitä Joensuun kaupungin mukaan tasapainottamaan taloutta kokonaisuudessaan.

Lisäksi osa säästöistä toteutuisi vasta vuosina 2027–2030, mikä lisää lähivuosien painetta ennestään.

- Tämän hetken laskelmilla vuosi 2026 olisi yli 13 miljoonaa euroa alijäämäinen, vaikka kaikki selvitetyt keinot otettaisiin käyttöön. Säästötarve on massiivinen ja sen selättäminen vaatii esitettyjen keinojen lisäksi muitakin toimenpiteitä, kuten veronkorotuksia. Helppoja konsteja ei ole käytettävissä, vaan nyt on oltava valmius tehdä vaikeitakin päätöksiä, toteaa Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä toteaa kaupungin julkaisemassa tiedotteessa.

Poliittinen ohjausryhmä otti kantaa sopeutusesityksiin

Talouden sopeutusta on ohjannut poliittisesti ryhmä, johon kuuluvat puheenjohtaja Jere Nuutinen (kesk.), Seppo Eskelinen (sd.), Heli Hjälm (kok.), Sari Koskinen (vihr.) ja Jussi Wihonen (ps.). Ryhmä esitti valtuustolle kantansa esityksiin.

Yllä mainittu ohjausryhmä pyytää lisäselvitystä useasta esitellystä säästökeinosta:

Koulujen osalta ryhmä esittää, että Tuupovaaran koulun tulisi toimia vuoteen 2030, jonka jälkeen oppilasmäärän kehitys ratkaisee koulun jatkon.

Varhaiskasvatuksen osalta ryhmä esittää, että Tuupovaarassa, Niittylahdenrannassa ja Uimaharjussa tulisi järjestää varhaiskasvatuspalveluita.

Lisäksi ohjausryhmä listaa joukon muita säästökeinoja, joiden käyttöönottoa ei kannata. Ohjausryhmän mukaan avustusten tasoa, kesätyöohjelmaa ja nuorten työpajatoiminnan laajuutta ei tulisi leikata. Lisäksi ryhmä suhtautuu kielteisesti varhaiskasvatuksen ilta- ja viikonlopputoiminnan leikkauksiin.

- Talouden sopeuttamisen osalta ensimmäinen osa on nyt valmis, eli konsulttityö on tullut maaliin. Seuraavaksi alkavat keskustelutilaisuudet sekä tarvittavat lisäselvitykset, joiden jälkeen käymme poliittista keskustelua toimenpiteistä talouden tasapainottamiseksi. Talouden sopeuttamista ohjannut poliittinen ryhmä on ohjannut ja seurannut tiiviisti selvitystyötä. Ilmaisemme nyt tämänhetkisen näkemyksemme selvityksessä esitettyihin toimenpiteisiin, kommentoi ryhmän puheenjohtaja Jere Nuutinen kaupungin tiedotteessa.

Koulut, joiden lakkauttamista esitetään ja alustava aikataulu:

Kiihtelysvaaran koulu 2026

Tuupovaaran koulu 2026

Louhiojan koulu 2025

Rekivaaran koulu 2025

Kanervalan koulu 2025 (säätiölle esitetään samassa kiinteistössä toimivan Itä-Suomen koulun opetuksen lopettamista)

Iiksenvaaran koulu 2026

Mutalan koulu 2026–2029 (lopetus portaittain)

Pataluodon alakoulu 2026–2031 (muutetaan yläkouluksi, lopetus portaittain) 

Niittylahden koulu 2027

Suhmuran koulu 2027

Uimaharjun alakoulu 2029 (muutetaan yläkouluksi)

Uudet ja siirtyvät päiväkodit ja alustava aikataulu:

Heinävaaran uusi päiväkoti 2026 ( johon siirtyy Heinävaaran, Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran päiväkodit).

Penttilän päiväkodin laajennus 2025–2026 (siirtyy Petäikkölän ja Pääskyn päiväkodit).

Utran uusi päiväkoti 2025–2027 (siirtyy Utran, Väisälänkadun ja Ollilan päiväkoti sekä Miilun esiopetus).

Noljakan uusi päiväkoti 2025–2027 (siirtyy Tarpojan, Äkkiväärän ja Kaislan päiväkodit).

Multimäen uusi päiväkoti 2025–2027 (siirtyy Kissamäen ja Tuulikanteleen päiväkodit sekä alueen perhepäivähoito).

Enon uusi päiväkoti 2026–2027 (siirtyy Uimaharjun päiväkoti Touhutupa, Enon päiväkoti Metsätähti, Enon Ahotien ryhmäperhepäiväkoti, Enon Harjutien ryhmäperhepäiväkoti, Enon perhepäivähoito)

Reijolan uusi päiväkoti 2026–2027 (siirtyy Reijolan, Niittylahden ja Niittylahdenrannan päiväkodit sekä Satakielentien ryhmäpäiväkoti)

Kirjastot

Valtuustolle esiteltiin maanantaina vaihtoehtoa, jossa Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran kivijalkakirjastot korvattaisiin kirjastopalveluautolla ja Uimaharjun kirjasto siirtyisi koululle oppilasmäärän salliessa. Kiihtelysvaaran osalta muutos tapahtuisi 2025, Tuupovaaran osalta 2028 ja Uimaharjun osalta mahdollisen kouluverkon muutoksen yhteydessä vuosina 2026–2029.

Lisäksi valtuustolle esiteltiin vaihtoehtoa, jossa itäisen alueen (Eno, Uimaharju, Reijola, Pyhäselkä, Heinävaara, Kiihtelysvaara ja Tuupovaara) kirjastojen henkilöstön läsnäoloaikaa supistettaisiin. Muutokset tapahtuisivat vuosina 2025–2026. Muutoksessa huomioitaisiin omatoimikirjaston mahdollisuus, kouluyhteistyö, tapahtumat ja kotipalvelun toteuttaminen.

Nuorisotilat

Valtuustolle esiteltiin vaihtoehtoa, jossa Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran nuorisotilat siirtyisivät Heinävaaraan ja Uimaharjun nuorisotila keskitettäisiin Enon koululle tai Uimaharjun koululle. Muutokset tapahtuisivat toteutustavan mukaan vuonna 2025 tai myöhemmin.

Joensuun kaupungilla on 11 nuorisotilaa: Enon nuorisotila Nurkka, Hammaslahden nuorisotila, Heinävaaran nuorisotila, Kiihtelysvaaran nuorisotila, Nuorisokeskus Whisper, Rantakylän nuorisotalo Bobo, Reijolan nuorisotila, Sinkkolan nuoriso- ja asukastalo, Sirkkalan liikkumiskeskus, Tuupovaaran nuorisotalo ja Uimaharjun nuorisotila Noke. Sinkkolan pihapiirissä toimii kotieläinpiha touko–elokuussa.

Keskustelutilaisuudet alkavat tiistaina

Tiistaina 10. huhtikuuta käynnistyy kuuden keskustelutilaisuuden kierros. Kaikille avoimia tilaisuuksia järjestetään kaikissa Joensuun pitäjissä sekä Tiedepuistolla Louhela-salissa sekä Nepenmäen koulussa.


9.4. klo 18–20 Pyhäselän koulu (Opettajantie 2, Hammaslahti)


10.4. klo 18–20 Kiihtelysvaaran Suojapirtti (Tulrompsuntie 2, Kiihtelysvaara) 


11.4. klo 18–20 Tuupovaaran nuorisotalo (Urheilutie 10, Tuupovaara)  


15.4. klo 18–20 Tiedepuisto, Louhela-Sali (Länsikatu 15, Joensuu) 


16.4. klo 18–20 Uimaharjun koulu (Harjunraitti 9, Uimaharju)


17.4. klo 18–20 Nepenmäen koulun ruokalassa (Kärpänkatu 7)

Keskustelutilaisuuksien jälkeen poliittiset ryhmät käynnistävät keskustelun kaikista säästötoimenpiteistä.

Päätösehdotus talouden sopeutuksesta tulee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi touko-kesäkuussa ja valtuusto päättää esityksestä kokouksessaan 17. kesäkuuta.

Tämä juttu on päivittyvä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta