Kolumni: Miesmuisti, miten pitkä ja tarkka se onkaan?
Miesmuisti, siinäpä vasta käsite. Mutta mitenkähän pitkä ja tarkka se on? Riippuu varmasti siitä, kenestä on kyse. Miehestä, naisesta, henkilöstä. Tuota miesmuistiahan käytetään milloin missäkin yhteydessä ja sitä käytetään viittaamatta, siis välttämättä, siihen perinteiseen kakslahkeiseen olentoon.
Miesmuisti, se on käytössä varsinkin, kun puhutaan vesi- tai lumisateista, pakkasista, aurinkoisesta kesästä, ukkosilmoista eli siis varsin usein silloin, kun on puhe säästä. Käytetään sitä myös keskusteluissa tiestön huonosta kunnosta, marjasadosta, itikoiden määrästä ja monesta muusta vastaavasta.
Miesmuisti tuli äskettäin jälleen ilmi sosiaalisessa mediassa, kun kysyimme kuvia ja kommentteja tiestön huonosta kunnosta. Joku kommentoi, että miesmuistihan on lyhyt. Sitä se varmasti onkin, ainakin kun muistellaan millaiset ne säät oikeasti olivat ja milloinka se sen lumen satoikaan.
Itselläni on useinkin jokin tapahtuma tai sattuma, mikä muistuttaa ajankohdasta paremmin. Kuten se, että äitienpäivänä 1995 satoi lunta muutaman tunnin aikana reilusti yli kymmenen senttiä. Miksi muistan vuosiluvun, no siksi, kun kaksi tytärtämme olivat pieniä eikä kolmas ollut syntynyt, enkä häntä vielä edes odottanut, vaan hän syntyi vuoden päästä.
Samanlaisia muistijälkiä on muitakin, ja yleensä ne osuvat johonkin merkittävään tapahtumaan. Esikoisemme syntymävuonna oli hellekesä, kovin oli hankalaa liikkua kookkaan vatsan kanssa ja saada yöllä nukuttua kuumassa huoneessa, ei hevillä unohdu se kesä ei. Keskimmäisemme syntyi tammikuussa ja silloin laitoksella ollessa satoi vettä, joten ei sekään tammikuun vesisade ole unholassa.
9.6. vuonna 2008 on myös mielessä hyvinkin. Olimme viettäneet lakkiaisia viikkoa aiemmin ja sitten maatilan kevättyöt katkesivat kuin seinään. Ensin oli vesisateita ja sitten rytkäsi oikein kunnolla lunta. Pellot vettyivät, marjapuskat kaatuivat lumenpainosta ja lämmintä oli ainoastaan muutamia asteita.
Kovien ukkosilmojen tarkat päivämäärät ja vuodet eivät ole jääneet mieleen, mutta se on, kun vietin kovan ukkosen aikana sadetta Mekrijärven levikkeellä maitolaiturissa. Olin palaamassa muutaman henkilön kanssa polkupyörillä heinäkuisesta Koitere-kirkosta, kun ukkosrintama yllätti meidät.
Sosiaalinen media on näinä päivinä se, joka muistuttaa milloin mistäkin asiasta. Se on tarkempi ja täsmällisempi kuin se miesmuisti. Sieltä voi tarkistaa erikoiseen aikaan sattuneen sääilmiön, kuten sen, kun toukokuun 7. päivä 2021 satoi reilun kymmenen senttiä märkää lunta.
Mutta yhtä kaikki, miesmuisti tarkoittaa, että jotakin ei ole tapahtunut hyvin pitkään aikaan.