play
Ilomantsin Karhufestivaalin 2024 veistotapahtumaan saapuu kaikkiaan 18 moottorisahaveistäjää eri puolilta Suomea.

Ilomantsin Karhufestivaalin 2024 veistotapahtumaan saapuu kaikkiaan 18 moottorisahaveistäjää eri puolilta Suomea. Kuva: Heli Kallio-Kauppinen

Kokeneet veistäjät käyvät parikisaan Karhufestivaalilla 2024

Riitta Ryynänen, Karhufestivaalit

Ilomantsin Karhufestivaalin kutsutapahtumaan tulee lähes 20 moottorisahaveistäjää. Festivaalin veistopäivät ovat tänä vuonna 8.–10. elokuuta.

Ensimmäiseksi veistäjät käyvät parikisaan, joka on Karhufestivaalilla täysin uusi kilpailumuoto.

”Haluamme tällä kilpailumuodolla haastaa meille tutut ja kokeneet veistäjät kokeilemaan, mitä kahden veistäjän yhteistyöllä saadaan aikaan. Materiaaliksi tarjoamme aiemmin tutun yhden pöllin sijasta kolme pölliä”, kertoo Karhufestivaalin johtaja Timo Reko.

Parikilpailun teemana on Leikkikäämme, jolla haetaan erityisesti lapsia kiinnostavia teoskokonaisuuksia.

”Karhu on oltava mukana yhtenä elementtinä, mutta muuten veistäjillä on tänä vuonna sangen vapaat kädet”, Reko sanoo.

Avajaisfanfaarit torilla torstaina klo 11

Karhufestivaalit avataan torstaina 8.8. kello 11 Ilomantsin torilla, jossa moottorisahaveistäjät päräyttävät perinteisen sahafanfaarin ja veistäjät esitellään.

Kaksipäiväinen pariveistokilpailu alkaa heti avajaisten jälkeen puoliltapäivin Karhumetsässä, eli Katri Vala kulttuurikeskuksen ja Kansallistalon maisemissa, ja se kestää perjantain iltapäiväviiteen.

Parikilpailun voittaja ratkeaa tänä vuonna täysin yleisöäänillä, sillä erillistä tuomaristoa ei ole. Yleisöäänestys alkaa heti kilpailun startattua torstaina kello 12 ja jatkuu perjantai-iltaan kello 21.

ILO!YRITYS-veisto lauantaina keskustassa

Lauantaina 10. elokuuta järjestetään festivaalin toisena uutena asiana ILO!YRITYS-veistotapahtuma Ilomantsin keskustassa.

”Olemme luoneet tietynlaisen hybriditapahtuman: veistoa upeassa Karhumetsässä ja toisaalta kunnan ytimessä keskustassa, sillä keskustan veistoa ovat kaivanneet erityisesti taajaman yrittäjät”, Timo Reko sanoo.

Yritykset mahdollistavat yrityskarhunveiston sponsoroimalla Karhufestivaalia.

”Jonkin verran yrityksiä on lähtenyt mukaan, mutta lisä ei olisi pahitteeksi. Me paikallisessa Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksessä vastaamme nyt yksin festivaalin veiston järjestämisestä, ja meidän omat voimamme voittoa tuottamattomana yhdistyksenä ovat luonnollisesti hyvin rajalliset”, Reko valaisee tilannetta.

Tällä hetkellä kesäkuun alussa on vielä useampi karhupatsas vailla sponsoria, joten myös yksityisilke ihmisille on mahdollista lunastaa itselleen oma iso karhupatsas lauantain veistopäivässä.

Yrityskarhunveistossa Karhufestivaalille kutsutut veistäjät toimivat itsenäisesti, ja kyseessä ei siis ole kilpailu, joten ääniä ei teoksille anneta.

”Näillä sponsorituloilla saadut varat menevät veistäjien majoituksiin ja ruokailuihin. Tänä vuonna kutsutapahtumassa maksamme myös kilometrikorvauksia, sillä monet veistäjät saapuvat tänne itäiseen Suomeen satojenkin kilometrien takaa”, Reko sanoo.

Karhufestivaalia kannattavalla suurella yleisöllä on puolestaan mahdollisuus tukea Karhufestivaalia ja turvata veiston jatko osallistumalla Karhufestivaalin kansalaiskeräykseen (FI07 5072 0520 1142 59, OKOYFIHH, Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistykselle poliisin myöntämä rahankeräyslupa RA/2024/482).

”Tällaista tukea voi luonnehtia vaikka vapaaehtoiseksi sisäänpääsymaksuksi, sillä muutenhan veistotapahtumiin on edelleen vapaa pääsy”, Reko kertoo.

Palkintojenjako torilla kello 16

Lauantain yrityskarhunveiston aikataulu on kello 9–15 ja pääpaikkana on Mantsintien ja Kalevalantien risteyksessä oleva tontti vastapäätä Osuuspankkia.

Muutamat sponsoriyritykset ovat myös järjestäneet oman karhupatsaansa veiston liikkeensä edustalle, ja näistä paikoista kerrotaan erikseen lähempänä festivaalia.

Karhufestivaalin veistot päättyvät lauantain palkintojenjakoon ILO!YRITYS-veistopäivän jatkeeksi Ilomantsin torilla kello 16.

Päättäjäisissä palkitaan pariveistokilpailussa kolme eniten ääniä saanutta tiimiä. Lisäksi festivaalin voimasponsori, Vaara-Karjalan Osuuspankki, valitsee ja palkitsee oman suosikkiteoksensa.

Yhdeksän veistäjäparia

Parikilpailuun osallistuvia veistäjäpareja on yhdeksän, eli veistäjiä on kaikkiaan 18.

Karhufestivaali 2024 veistäjäparit:

Jari Grönlund & Timo Teittinen, Raimo Hautaluoma & Juha Käkelä, Esko Heikura & Taisto Pehkonen, Jari Kuokkanen & Timo Nevalainen, Leo Laakko & Markku Tuominen, Aimo Laitinen & Kari Viinikangas, Leo Löppönen & Jari Rantanen, Ari Vähäkangas & Sari Ylitalo sekä Riku Elomaa & CARW4 (August Eskelinen).