play
Timo Teittinen Karhufestivaaleilla vuonna 2020.

Timo Teittinen Karhufestivaaleilla vuonna 2020. Kuva: Eija Irene Hiltunen

Pärinää ja purun tunnetta ja tuoksua

Riitta Ryynänen, Karhufestivaalit

Karhufestivaali on Ilomantsissa järjestettävä vuotuinen tapahtuma, jonka ytimenä on moottorisahoin käytävä karhunveistokilpailu. Vuodesta 2014 järjestetty festivaali on koonnut vuosittain parhaimmillaan yli 30 moottorisahaveistäjää kaikkiaan seitsemästä eri maasta sekä kymmentuhatpäisen yleisön.

Kymmenessä vuodessa Karhufestivaalilla on syntynyt kaikkiaan nelisensataa karhupatsasta. Näistä on lähitulevaisuudessa tavoite luoda pysyvä näyttely, Karhumetsä, nykyiselle veistoalueelle Katri Vala kulttuurikeskuksen ja Kansallistalon maisemiin noin kilometrin päähän Ilomantsin keskustasta.

Puisia karhuteoksia nähdään Ilomantsissa myös yritysten edustoilla. Lisäksi kesäaikaan Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys kuljettaa talkooväen autojen, peräkärryjen ja lihasten voimin kymmeniä karhupatsaita talvipesistä kylänraiteille. Nämä niin kutsutut raittikarhut ohjaavat kulkua Kalevalantieltä, Kauppatieltä ja torilta kohti veistopaikka Karhumetsää.

Suomen itäisin ja iloisin kulttuurifestivaali pitää sisällään moottorisahaveiston lisäksi lukuisia oheistapahtumia. Näitä ovat muun muassa Villiruokafestarit, harrasteajoneuvotapahtuma sekä Parppeinvaaran Runokylän lasten karhufestari.

Puusta pitkälle

Alkuidea Karhufestivaalista ja sen päämäärästä, Tuhannen karhun maasta, lausuttiin ääneen vuoden 2010 tietämissä, kun Maaseudun Sivistysliiton toteuttama ITE-taiteen kartoitus Pohjois-Karjalassa oli valmistunut. Itse veistokilpailu sai alkunsa vuosina 2012–2014 MSL:n kansainvälisestä yhteistoimintahankkeesta Puusta pitkään – Näkymiä kansantaiteeseen ja arkiluovuuteen. Hankkeen avulla luotiin itseoppineille moottorisahaveistäjille väyliä päästä esille ja tavata veistäjiä muista maista.

Jatkossa paikallinen MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys vastasi Karhufestivaalin järjestelyistä vuosina 2016–2021 ja Maaseudun Sivistysliitto kahtena kautena 2022–2023. Vuonna 2024 Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys otti festivaalin järjestelyt jälleen haltuunsa.

Yhteistyökumppaneina Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksellä on Ilomantsin kunta ja joukko paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä, yhteisöjä sekä talkoolaisia.

Asvaltilta metsään

Alkuvuosina Karhufestivaalin veisto toteutettiin Ilomantsin keskustassa, mutta koronavuosi 2020 pakotti järjestäjät etsiytymään asvalttikatujen sijasta väljempään – ja siten turvallisempaan – maisemaan eli metsäiselle alueelle Kansallistalon ja Katri Vala kulttuurikeskuksen väliseen maastoon. Sinne raivattiin alkuun parikymmentä veistopaikkaa ja käytävät yleisön kulkua varten, ja myöhemmin veistopaikkoja lisättiin ja tasattiin.

Vuonna 2023 opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi moottorisahaveiston Elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Karhufestivaalin Karhumetsä on runsaspuisena ympäristönä kuin oikeiden karhujen luontainen elinpaikka, ja se tarjoaa veistotapahtuman aikaan niin veistäjille kuin yleisöllekin moniaistillisen kokemuksen. Karhumetsä toimii myös varsinaisten festivaalipäivien jälkeen rauhallisena taide- ja ympäristökävelyretkikohteena. Elokuun lopulta pitkälle syksyyn käy karhupatsaisiin tutustumassa arviolta parisentuhatta ihmistä. Ilomantsin lokakuisessa Kuutamolla-tapahtumassa metsä valaistaan ulkoroihuin.

Karhufestivaalin moottorisahaveistoa seuraamaan pääsee veloituksetta, joten festivaali on kaikkien saavutettavissa. Lisäksi Karhumetsän alue käytävineen on rakennettu esteettömäksi ja veistopaikat erotettu käytävistä niin, että veiston seuraaminen on myös liikuntarajoitteiselle mahdollista ja kaikkinensa yleisölle turvallista.

Elävän perinnön luetteloon

Moottorisahaveiston suosio on Karhufestivaali-vuosien aikana kasvanut valtavasti, ja veistotapahtumia ja -kilpailuja järjestetään nykyisin eri puolilla Suomea. Monet veistäjät osallistuvat myös alan kansainvälisiin kilpailuihin.

Vuonna 2023 opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi moottorisahaveiston Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisessa luettelossa on nyt yhteensä 86 kohdetta.

Luetteloon pääsyn perusteluina olivat moottorisahaveiston kehittyminen ITE-taidemuotona 1970-luvulta lähtien sekä alan tekijöiden aktiivinen toiminta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Tätä nykyä moottorisahaveistoa harrastavat monen ikäiset, niin miehet kuin naisetkin.

Oikeat karhut lähtökohtana

Oikeita karhuja Ilomantsin alueella asustelee Riistakeskuksen arvion mukaan 70–80 yksilöä. Pohjois-Karjalassa kaikkiaan niitä arvioidaan olevan noin 500. Tämä on ollut lähtökohtana myös Karhufestivaalin veistokilpailun toistuvalle pääteemalle, karhulle.

Karhufestivaalin veistotapahtuman teemat vuodesta 2014 lähtien:

2014 Karhu mielessä | Karhunveiston maailmanmestaruuskilpailut

2015 Kalevan karhu | Karhunveiston pikakilpailu

2016 Mie ja karhu | Moottorisahaveiston suomenmestaruuskilpailut

2017 Metsän kansaa | Karhunveiston maailmanmestaruuskilpailut

2018 Villi luonto | Karhunveiston mestaruuskilpailut

2019 GoBearGo – KouKarhuKou | Karhunveiston mestaruuskilpailut

2020 Vapaa tyyli – Freestyle | Karhunveiston mestaruuskilpailut

2021 Karhu ja pentu | Karhunveiston mestaruuskilpailut

2022 Karhun syli | Karhunveiston mestaruuskilpailut

2023 Voimakarhu | Karhunveiston mestaruuskilpailut

2024 Leikkikäämme | Karhunveiston parikilpailu

Lue lisää Karhufestivaalin vuodet 2014–2023:

https://msl.fi/karhufestivaali/