play

Sotakamreeri Rauno Suhonen esittelee rajakenraali Raappanan esineitä Runopirtissä

Sotakamreeri Rauno Suhonen esittelee E.J. Raappanan Sevilla tupakka-askia, jonka kanteen Raappana teki Ilomantsin taisteluiden puolustussuunnitelman.

Sotakamreeri Rauno Suhonen esittelee E.J. Raappanan Sevilla tupakka-askia, jonka kanteen Raappana teki Ilomantsin taisteluiden puolustussuunnitelman. Kuva: Mervi Nevalainen

Mervi Nevalainen

Ensi viikon maanantaina Parppeinvaaralla Runonlaulajan Pirtissä on tilaisuus nähdä keräilyharvinaisuuksia. Koverolainen sotakamreeri Rauno Suhonen on koonnut, luetteloinut ja laittanut vitriineihin rajakenraali E.J. Raappanan käytössä olleita esineitä.

– Kahta poikkeusta lukuun ottamatta esineet ovat hänen alkuperäisiä ja aitoja esineitä. Marskin rististä on esillä kopio, koska alkuperäinen on hyvin arvokas, ehken 60 000 euroa. Se on hyvässä tallessa holvissa, Suhonen kertoo.

Vanhimmat esittelyssä olevat esineet ovat 1700 – 1800-luvun taitteesta. Näyttelyesineet on koottu yksityishenkilöiltä. Esillä olevista esineistä joitakin on nähty aiemmin Möhkön Ruukkipäivässä. Nyt esillä on noin 45 esinettä, joista Suhonen on tehnyt esittelytekstit näyttelyyn osallistuvien luettavaksi. Ensimmäisessä taulussa kerrotaan rajakenraali E.J. Raappanan elämän kokonaiskuva.

– Rajaupseeri oli neljän sodan veteraani. Hän osallistui ensimmäiseen maailmansotaan saksalaisten joukoissa, sitten hän oli mukana vapaussodassamme sekä talvi- ja jatkosodassa. Hänen persoonansa on kiinnostava. Hän oli myös kova kala- ja erämies. Hänen kaikkia elämänvaiheitaan sivutaan näyttelyssä.

Aski kirjoitusalustana

Ilomantsin näkökulmasta yksi kiinnostavimmista esineistä on Raappanan Sevilla-savukeaski, joka on toiminut Ilomantsin puolustussuunnitelman kirjoitusalustana.

– Päämajan käskyn mukaan Ryhmä Raappanan tuli torjua Ilomantsia uhkaava vaara kesällä 1944. Ilomantsin hyvin tuntevalle kenraalille käskyn toteutustapa oli heti selvä. Kerrotaan, että hän laati puolustussuunnitelman lentokoneessa, jossa kirjoitusalustana toimi savukeaskin – Sevillan – takakansi.

Raappana oli perhokalastuksen edelläkävijä Pohjois-Karjalassa, ja uusi kalastusmuoto herätti täällä aluksi ihmetystä kansalaisissa. Näyttelyssä on mukana perhovapakotelo, pari perhorasiaa ja perhovavan kela, jotka ovat peräisin 1930 – 50-luvuilta.

– Jotkut jopa epäilivät vapansa kanssa huiskavan upseerin terveyttä, Suhonen kirjoittaa esineiden esittelyluettelossa.

Yhdessä vitriinissä on puukopistin, jonka on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela, joululahjapuukko, jossa on kaiverrus Rukajärvi 24.12.1941 ja paperiveitsi, jonka kahva on valmistettu tykistökranaatin sirpaleesta.

Kiinnostus historiaan

Rauno Suhonen on ollut ikänsä kiinnostunut historiasta ja erityisesti sotahistoriasta.

– Kenraali Raappana on tullut tutuksi eri taisteluita tutkiessani. Olen ollut mukana tekemässä kolmea Raappanaa koskevaa dokumenttielokuvaa. Olen myös ollut järjestämässä erilaisia näyttelyitä, joten sain sitten idean, että tämän tyyppinen näyttely olisi mukava tehdä.

Työtuntejaan ja varojaan säästämättä Suhonen työsti näyttelyä pari vuotta. Hän on rakentanut erikokoisia vitriinejä, joihin näyttelyesineet on aseteltu. Kuljetusta varten esineet on pakattu suojakuoriin tai kääritty varta vasten ommeltuihin suojakankaisiin.

Oletko saanut jostakin avustusta näyttelyn rakentamiseen.

– On periaatekysymys, etten ole avustuksia hakenut. Kaiken olen tehnyt omalla rahalla. Tätä näyttelyä kootessa työtuntejakin on kertynyt varmasti yli sata, hän pohtii.

Rajakenraali Raappanan päivä maanantaina 15.7. Parppeinvaaralla. Sotakamreeri Rauno Suhonen apujoukkoineen esittelee Raappanan esineistöä iltapäivällä kolmen tunnin ajan Runonlaulajan pirtissä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta