Kaivovesi vähissä muun muassa Jänisjoen valuma-alueella - Pelastuslaitos ei voi toimittaa vettä kaivoihin
ELY-keskukseen on tullu lähiviikkoina ilmoituksia kuivuneista kaivoista Pohjois-Karjalassa.
Vuoksen ja Jänisjoen valuma-alueella on satanut elokuussa noin 40–70 prosenttia keskimääräisestä. Vähäiset sateet yhdistettynä ajankohdan keskiarvoa korkeampiin lämpötiloihin ja haihduntaan näyttäytyvät paikoitellen keskimääräistä alempina pohjaveden korkeuksina sekä kaivojen vedenpinnankorkeuden alenemisena.
Ilmiö korostuu pienissä pohjavesimuodostumissa. Matala vedenpinnankorkeus voi kaivovedessä näyttäytyä myös vedenlaadun heikkenemisenä.
Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mukaan vedenpinnankorkeuksien ei ennusteta nousevan ennen pitkiä syyssateita. Pohjavedenpinnankorkeuden nouseminen ja palautuminen on hitaampaa, kuin vesistön pinnankorkeuden palautuminen.
Miten kuljettaa talousvettä kotiin?
– Juomavettä on saatavilla mm. kaupasta. Pohjois-Karjalassa toimii myös yrittäjiä, jotka voivat tarvittaessa tuoda vettä kotiin. Järvivettä voi käyttää wc:n huuhteluvetenä sekä peseytymisvetenä, mikäli vedessä ei ole sinilevää tai muita epäpuhtauksia, ELY-keskus ohjeistaa.
Vesiastioiden kunto ja puhtaus on huomioitava noudettaessa vettä. Pitempiaikaisen varastoinnin aikana vesiastiat on aina pidettävä suljettuina ja huolehdittava säiliöiden puhtaudesta säännöllisesti. Vesiastioissa talousvesi ei saisi seisoa huoneenlämmössä vuorokausia, ettei veden mikrobiologinen laatu heikkene. Juomavesi ja esimerkiksi salaattien huuhteluun käytettävä vesi kannattaa säilyttää kylmässä.
Talousveden puhtauden varmistamiseksi veden kuljetukseen ei ole suositeltavaa käyttää muita kuin talousveden kuljetukseen tarkoitettuja säiliöautoja.
Pelastuslaitos ei voi auttaa
Pohjois-Karjalan Pelastuslaitos ei voi toimittaa vettä kaivoihin. Veden kuljettamiseen korvausta vastaan tarvitaan tavaraliikennelupa ja kuorma-auton kuljettajan ammattipätevyys. Hälytysajoneuvoissa edellä mainittuja ei tarvita, kun niiden kuljettamaa vettä hyödynnetään vain pelastustoimen tehtäviin. Epäpuhtauden vuoksi pelastusajoneuvojen vesitankeissa säilötty vesi ei myöskään sovellu talous- tai juomavedeksi.
Vain hätätilanteissa, jotka voidaan tulkita pelastuslaitoksen normaaliin tehtäviin, voidaan vettä toimittaa. Tällainen tilanne voisi olla esimerkiksi eläinten janoon kuolemisen välitön vaara pitkäkestoisen hellekauden aikana, mikäli veden saanti muilla keinoin ei olisi mahdollista.