play

Kylätulilla paikallisen hyvinvoinnin edistäjän kanssa: Pogostan Sanomien Antti-patsas Heinävaaran kyläyhdistys Liiterille

Kuva: Jyrki Pönkkä

Jyrki Pönkkä

– Yhdistys on tehnyt paljon töitä kylän elinvoiman eteen täysin pyyteettömästi. Paikallislehtien Antti-patsas on ollut tapana luovuttaa henkilölle, joka on tehnyt paikallislehden hyväksi ansiokasta työtä. Tässä kohtaa myöntämisperusteita tulkittiin siten, että Liiteri on edistänyt toiminnallaan paikallislehdelle tärkeitä arvoja, joita ovat yhteistyö ja kotiseuturakkaus - näillä perustein Pogostan Sanomien vuoden 2022 Antti-patsas myönnettiin Heinävaaran kyläyhdistys Liiterille.

Liiteri on tehnyt historiansa saatossa paljon työtä kyläyhteisönsä eteen. Kuluvan vuoden aikana yhdistyksen toiminta on ollut erityisen näkyvää, sillä yhdistyksen ponnistuksien ansiosta Heinävaaran kylälle on noussut koko kylän tarpeita palveleva kyläalue, joka jatkaa koko ajan kehittymistään.

Mikä olisikaan ollut osuvampi paikka luovuttaa tunnustus tälle aktiiviselle porukalle kuin nuotion äärellä kyläalueen laavulla? Kuinka monen kylän keskustasta muuten löytyy kaikille avoin laavu tulipaikkoineen?

Pogostan Sanomien jakamaa Antti-patsasta oli vastaanottamassa hyvä joukko Liiterin hallituksen jäseniä.

Kyllä tämä patsas ja kunniakirja vaatii arvoisensa paikan kyläyhdistyksen tiloissa.
Jarmo Juvonen

Nuotion ympäriltä kuulunut tokaisu: ”Emme kyllä osanneet yhtään aavistaa, että tämän takia meidät kutsuttiin tänne koolle”, kertoo oleellisesti sen, että Liiterin työ on täysin pyyteetöntä yhteisen hyvän eteen.

Nuotion äärelle kokoontuneet Liiterin hallituksen jäsenet, puheenjohtaja Jarmo Juvonen, Kimmo Salo, Markku Kareinen, Anne Sirainen, Henri Sirainen ja Marja Kolström, ottivat tunnustuksen silminnähden ilolla vastaan.

– Kyllä tämä patsas ja kunniakirja vaatii arvoisensa paikan kyläyhdistyksen tiloissa, puheenjohtaja Juvonen kiteyttää.

Yhdistyksien tärkeä rooli

Kyläyhdistyksellä on alueellaan tärkeä rooli. Yhdistys ei ole ainoastaan taho, joka järjestää tapahtumia ja talkoita, yhditys on myös kanava monelle kyläläiselle saada äänensä ja huolensa paremmin kuuluviin. Kyläyhdistys on taho, jota kyläläiset voivat lähestyä pienissäkin ongelmissa, jotka vaikuttavat kylän viihtyvyyteen tai turvallisuuteen.

Heinävaaran kyläyhdistys Liiterin motoksi muodostunut lause: Tehdään yhdessä hyvä kylä, kiteyttää kaiken olennaisen.

Mikä Antti-patsas?

Antti-patsas on paikallislehtien vuosittain myöntämä tunnustuspalkinto paikallislehden ja paikalliskulttuurin edistämisestä tehdystä työstä. Sitä jaetaan valtakunnallisella, maakunnallisella ja paikallisella tasolla.

Pogostan Sanomien Antti-patsaan ovat saaneet Heikki Klemola, Hilkka Kuusela, Toivo K. Ronkainen, Arvo Koivistoinen, Ensio Hämäläinen, Asa Hänninen, Reino Kuivalainen, Jorma Korhonen, Hilkka Jeskanen, Pasi Kuusisto, Martta Kuikka, Seppo Pennanen, Ulla Hakamies, Jorma Aho, Erkki A. Sivonen (vuonna 1995), Reino Raappana, Ilomantsin kansa-laisopisto 2010, Jorma Ikonen 2011, Teuvo Kuivalainen 2013, U. Pekka Kinnunen 2014, Hannu Lappalainen 2015, Ilomantsin Museosäätiö 2016, Satu Parviainen 2017, Lauri Jänis 2018, Pertti Jaakonhaho 2019, Rauno Suhonen 2020 ja Lasse Auvinen 2021.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta