play

Pääkirjoitus: Journalismin elintila ei saa kutistua, kiistanalaisista asioista ei saa vaieta - päin vastoin

Jyrki Pönkkä

Suomessa lehdistönvapaus on viidenneksi parhaimmalla tolalla maailmassa, kertoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuore lehdistönvapausindeksi. Kärkipaikkaa vertailussa pitää Norja, jo seitsemättä vuotta peräkkäin.

Lehdistönvapaus tarkoittaa tiedotusvälineiden oikeutta julkaista ja levittää tietoa ja mielipiteitä ilman valtion sensuuria tai valtion ja esivallan painostusta. Lehdistönvapautta on totuttu pitämään yhtenä demokratian kulmakivistä, ja se on tunnustettu useimpien maiden perustuslaissa. Kyseessä on siis varsin tärkeä ja merkityksellinen asia. Mutta onko lehdistönvapaus silti itsestäänselvyys, meilläkään?

Median, olipa kyse sitten globaalista tai paikallisesta mediasta, tehtävänä on välittää totuudenmukaista tietoa. Se ei saa taipua painostuksen alla, eikä lähteä toistamaan sosiaalisessa mediassa tai kahvipöytäkeskusteluissa vellovia huhupuheita – trollauksesta tai valeuutisoinnista puhumattakaan. Median käyttäjän, sinun, tulee voida luottaa siihen, että painettu sana on totta.

Paikallismedian yksi tärkeimmistä tehtävistä on toimia vallan vahtijana sekä aloittaa, herättää, ylläpitää ja tarjota luotettava alusta keskustelulle.

Pogostan Sanomissa tämä tarkoittaa sitä, että nostamme rohkeasti esille muun muassa kunnalliseen päätöksentekoon liittyviä asioita ja tarkastelemme niitä kriittisesti, eri näkökulmat huomioiden. Kuten hyvään ja avoimeen keskustelukulttuuriin kuuluu, olemme saaneet näistä keskustelunavauksista sekä kiittävää että moittivaa palautetta, nämä ovat merkkejä siitä, että olemme oikealla tiellä.

Pogostan Sanomat ei nosta koskaan tikun nokkaan yksittäistä ihmistä, vaan käsittelemme ilmiöitä ja uutisia kokonaisuutena pyrkien kertomaan asiasta oleellisen, ja kuten mainittua, aloittamaan keskustelua asioista, jotka koskettavat lukijoitamme. Lehtenä otamme nyt ja tulevaisuudessa kantaa yhteiskunnallisiin ja kunnallisiin asioihin, kuten hyvän paikallismedian kuuluukin.

Lehtenä vastaamme kaikesta, mitä lehdessä kirjoitetaan, ja seisomme sanojemme takana. Lehtenä emme vastaa keskusteluista ja mielipiteistä, joita nousee esille esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Journalismin elintila ei saa kutistua, kiistanalaisista asioista ei saa vaieta – päin vastoin.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta