Julkaistu    |  Päivitetty 
Toimitus

"Kun 1985 aloitin Ilomantsissa, maitotiloja oli yli 300 ja nyt vähän yli kymmenen"

Viljelyasioissa monille tutuksi tullut Vuokko Mähönen toimii edelleen Pro Agriassa.

Leikillisesti voisi ilmaista, että 31 vuotta Pro Agrian leivissä ollut Vuokko Mähönen on monen alueen loukussa. Kiihtelysvaarassa syntynyt, lyhyen ajan Ilomantsissa asunut ja nyt Uimaharjussa asuva Mähönen sukkuloi pitäjästä toiseen.

–  Toimistot on Ilomantsissa ja Joensuussa. Uimaharjusta on sama viidenkymmenen kilometrin matka molempiin ja vieläpä Lieksaankin, joka kuuluu myös työalueeseeni.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Ensin Mähönen toimi piiriagrologina, nyt nimike on asiantuntija. Työnkuva ja -alue ovat matkan varrella jonkin verran muuttuneet.

–  Maitotilojen määrässä on tapahtunut hurja muutos. Kun 1985 aloitin Ilomantsissa tiloja oli yli 300 ja nyt vähän yli kymmenen.

Mähösen työhön kuuluvat muun muassa sukupolvenvaihdosten suunnittelut, viljelijän työterveyssuunnittelu, talous- ja veroneuvonta sekä Eu-tukineuvonta. Edelleen on paljon tilakäyntejä, joten hän toimii myös keskustelijana arjessa.

–  Viljelijät ovat todella väsyneitä. Työ on raskasta ja alan epävarmuus kalvaa. Mavin toiminta on aiheuttanut päänvaivaa, kun tukien maksu on ollut myöhässä. Paljon on ollut työtä rahoituskuvioiden suunnittelussa ja pankkineuvontaakin on tehty.

Työtä tehdään tänä päivänä paljon koneen ääressä.

–  Jatkuvaa kouluttautumista on tehtävä, että pysyy ajan tasalla. Käytössämme on verkkojärjestelmä, jonka kautta pidetään neuvotteluja ja koulutusta. On kätevää, ettei aina tarvitse lähteä ajamaan Järvenpäähän. Sama linja on käytössä myös viljelijöillä. Sitä kautta pystytään hoitamaan monia asioita.

 

Kommentoi

Hae sivuilta