Julkaistu    |  Päivitetty 
Jyrki Pönkkä

Pääkirjoitus: Tarkoitus ei ole rakentaa vastakkainasettelua, mutta sellainen tästä luonnostaan rakentuu

Ilomantsin sosiaalidemokraatit ilmoittivat, että he asettevat Ilomantsin kunnanhallituksen puheenjohtajan Anna Puruskainen-Saarelaisen ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Pitkäaikainen, istuva, keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen on ollut pitkään ainoa ehdokas, joka on Ilomantsista isolle kirkolle asetettu. Edellisen kerran Hoskosella on ollut haastaja vuoden 2011 vaaleissa.
Puruskainen-Saarelaisen ilmoitus ehdokkuudesta muuttaa siis pitkään muuttumattomana säilynyttä tilannetta Ilomantsissa.
Hoskosella on ollut pitkään vakiintunut suosio eduskuntavaaleissa Ilomantsissa. Toisen, varteen otettavan, ehdokkaan ehdolle asettuminen herättää jo nyt innostuksen vaalikeväästä.
Mitä tekevät ilomantsilaiset äänestäjät, kun heillä on valittavanaan kahden, kuntapolitiikassakin hyvin näkyvän, ehdokkaan välillä?
Lisäksi mieleen nousee ajatus, että millainen on Puruskainen-Saarelaisen aluvaltuustopaikan vaikutus eduskuntavaalien äänestyskäyttäytymiseen? Istuuhan demariehdokas myös merkittävällä aluehallituksen pallilla.
Keskustan Hoskonen ilmoitti jo hyvän aikaa sitten asettuvansa keskustan ehdokkaaksi tulevissa eduskuntavaaleissa. Tätä moni osasi varmasti odottaa, sillä kuten sanottua, Hoskosella on pitkään kestänyt vakiintunut suosio ilomantsilaisten äänestäjien keskuudessa.
Tarkoitus ei ole rakentaa vastakkainasettelua, mutta onhan se täysin selvää, että sellainen tästä kevään tullen rakentuu. Ennen ilomantsilaisilla on ollut yksi paikallinen ehdokas, nyt niitä on kaksi. Vastakkainasettelu syntyy siis jo luonnostaan.
Vaalikevään kiiman jo nyt noustessa herää myös mieleen ajatus, että kuinka toimivat demariäänestäjät, joiden ääniä on taatusti mennyt edellisissä eduskuntavaaleissa keskustan ehdokkaan laariin.
Puruskainen-Saarelainen itse uskoo, että vaikka hän ja kansanedustaja Hoskonen taistelevatkin samoista äänistä, tulee se tapahtumaan hyvässä hengessä.
On kuitenkin selvää ,että vaalikampanjoinnin alettua jokainen ehdokas keskittyy kuitenkin kerryttämään vain omaa äänisaalistaan, ja siinä tohinassa tuskin toisen ehdokkaan etua mietitään, sillä ovathan vastakkain myös puolueet, mikä on sitten täysin oma lukunsa.
Mielenkiintoisen asetelmasta tekee myös se, että eduskuntavaaleissa ovat vastakkain Ilomantsin kunnanhallituksen ja valtuuston puheenjohtajat, mutta ammattilaisten keskuudessa tulevalla vaalitaistelulla ei varmastikaan tule olemaan vaikutusta kunnalliseen päätöksentekoon?

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta