Julkaistu 
Sirpa Sutinen

Paluumuuttaja löysi paikkansa - Tuupovaaralaiseksi kotiutuminen kävi harrastusten kautta nopeasti

Satu Hattunen korostaa rooliaan paluumuuttajana. Ensimmäinen vuosi tuupovaaralaisena on ollut aktiivista aikaan. Vielä elokuun alussa on Ullakon näyttelytilassa esillä Hattusen mosaiikkitöitä. Kuva: Sirpa Sutinen Satu Hattunen korostaa rooliaan paluumuuttajana. Ensimmäinen vuosi tuupovaaralaisena on ollut aktiivista aikaan. Vielä elokuun alussa on Ullakon näyttelytilassa esillä Hattusen mosaiikkitöitä.

Kokinvaaran kylä Tuupovaarassa on Satu Hattusen lapsuuden kotikylä, josta tuli muutaman vuosikymmenen jälkeen uudestaan hänen kotikylänsä.

Jo vuosia oli kotitila Kokinvaarassa palvellut perheen kesäkotina, mutta reilu vuosi sitten Satu ja Timo Hattunen muuttivat kotinsa ja kirjansa pysyvästi Kokinvaaraan. Satu Hattuselle muutto merkitsi myös luopumista pitkäaikaisesta työstä optikkoliikkeessä Joensuussa.

–Olin miettinyt asian selväksi, hän toteaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Työtä löytyi pian lähempääkin, palvelukeskus Hopearinteeltä, jossa kaivattiin hoitajalle sijaista.

Kotoutumista helpottivat juuret Tuupovaarassa, mutta oman paikan löytämisen on tehnyt vaivattomaksi myös aktiivinen asenne. Satu ja Timo Hattunen on vuoden mittaan nähty monissa yhteisissä tapahtumissa ja tilaisuuksissa, joissa on pohdittu kotiseudun asioita.

Satu Hattunen tunnustaa, että ensimmäinen vuosi tuupovaaralaisena on tuntunut hyvältä.

Harrastus muutti mukana

Luovat harrastukset seurasivat Satu Hattusta muutossa mukana. Kädentaidoista löytyi linkki Tuupovaaran Käsityöläisten yhdistykseen, jonka jäseneksi hän on liittynyt. Nyt on Hattusen mehiläisvahakynttilöitä ja saippuoita myynnissä Ullakolla käsityöläisten myymälässä.

–Saippua on tehty vegaanisesta saippuamassasta, johon laitan mukaan joko manteliöljyä, hunajaa tai oliiviöljyä.

Ullakon näyttelytilassa on ainakin elokuun ensimmäisen viikon ajan vielä esillä käsityöläisen mosaiikkitöiden näyttely.

–Mosaiikkitöitä olen tehnyt kymmenisen vuotta. Innostus tarttui ulkomaan matkoilta, joilla näki upeita mosaiikkeja. Jäi halu kokeilla, että onnistuisikohan itseltäkin.

Munankuori ja millefiori

Hattunen kertoo käyttävänsä töissään valmiita mosaiikkipaloja, joita leikkelee. Muutamia erikoisiakin mosaiikkilaatuja hän on kokeillut. Vuosien varrella valmistuneista töistä löytyy niin italialaista smalti-mosaiikkia kuin millefiori-mosaiikkeja, joiden kauniit kuviot ovat syntyneet sulatetusta lasista venyttämällä ja leikkaamalla.

–Mikromosaiikkikorujakin on muutamia esillä, näyttää hän.

Muutamissa töissä on munankuorimosaiikkia, joka koostuu nimensä mukaan rikotuista kanamunankuorista.

–Kaikkea pitää kokeilla. Sillä on helppo aloittaa mosaiikkikokeilut. Munankuoria voi myös värjätä vesiväreillä.

Lehtikultaa ja koruja

Aiheissa näkyy kauniita kukkia, värikkäitä lintuja ja koristeellisia ornamentteja. Materiaaleissa kimmeltää lehtikultamosaiikkia, vanhoja korujakin. Esillä on yksi mosaiikki-ikoni ja toinen pienistä ikoneista koostettu mosaiikkikollaasi.

–Vanhoissa kehyksissä on edesmenneen anoppini ikoneja ja hänen nypläämäänsä pitsiä.

Muillakin töillä on materiaaleihin kätkettyjä merkityksiä. Lintuaiheisesta työstä tunnistaa Arabian lautasen lehtikuviot.

­–Lehdet ovat äidin kahvikupeista. Edesmennyt äitini oli omaa sukuaan Lehti.

Satu Hattunen on myös rakentanut nukkekoteja, joissa rakenteiden yksityiskohdissa ja huonekaluissa on mosaiikkipintoja. Yksi niistä on esillä näyttelyssä.

 

Kommentoi

Hae sivuilta