Julkaistu    |  Päivitetty 
Riitta Ryynänen

Ilomantsi isosti esillä espanjalaisessa päivälehdessä

Toimittaja Andrea Rizzi ja valokuvaaja James Rajotte tekivät laajan artikkelin Suomesta yhteen johtavista Espanjan päivälehdistä. Toimittaja Andrea Rizzi ja valokuvaaja James Rajotte tekivät laajan artikkelin Suomesta yhteen johtavista Espanjan päivälehdistä.

Suomi, suuri lännen ja Venäjän raja, otsikoi espanjalainen El País Semanal laajan kesäkuisen reportaasinsa Suomesta ja maamme asemasta ison naapurin kyljessä.

Kesäkuun 19. päivä ilmestyneen numeron kannessa kaksi rajavartijaa seisoo selin katsoen kohti rajapyykkejä Euroopan unionin mantereen itäisimmällä pisteellä Ilomantsissa.
El País on yksi Espanjan johtavista päivälehdistä ja Semanal sen aikakauslehtimallinen sunnuntailiite. Peräti seitsemän aukeaman reportaasissaan lehti käsittelee Suomen historiaa ja nykytilannetta: toisen maailmansodan kipeää rauhaa ja alueluovutuksia, suomettumisen kautta, Venäjän hyökkäystä Ukrainaan sekä Suomen ja Ruotsin päätöstä hakea NATO-jäsenyyttä.
Reissullaan toimittaja Andrea Rizzi ja valokuvaaja James Rajotte matkaavat Porkkalasta ja Helsingistä Vaalimaan kautta Ilomantsiin – lännen loppuun, kuten lehti yhdessä väliotsikossa luonnehtii.

Huhuksen tsasounaan

El País Semanal kertoo jutussa haastatelleensa Suomi-reissullaan tusinoittain ihmisiä. Nimeltä se mainitsee yli kaksikymmentä, entisestä pääministeristä Alexander Stubbista ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajasta Jussi Halla-ahosta puolustusministeriön kansliapäällikköön Esa Pulkkiseen. Kansalaisia toimittaja on kuullut Suomen eteläkärjestä itäiseen Huhukseen.
Ilomantsista pääsee ääneen ortodoksisen kappeliseurakunnan pappi Ioannis Lampropoulos. Hänen seurassaan lehti kulkee pitkin päällystämätöntä tietä Huhuksen tsasounassa pidettävään palvelukseen, johon osallistuu kahdeksan seurakuntalaista joukossaan siskokset Aini Kainulainen ja Aune Penttinen.
˝Heidän isänsä tulivat tänne sen jälkeen, kun Suomen oli luovutettava Neuvostoliitolle Karjalan alueita, jotka kuuluivat sille ennen toista maailmansotaa˝, Andrea Rizzi kirjoittaa ja kertoo Ilomantsissa sijaitsevan myös Euroopan unionin mantereen itäisin piste keskellä taigaa, havumetsävyöhykettä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Suitsukkeen tuoksua

˝Kun Darja Potkonen, sopraano, ja Veli Jeskanen, basso, sovittavat ääniään yhteen ortodoksisessa kirkkolaulussa, isä Ioannis, tiheässä parrassaan ja hiukset kiinnitettyinä poninhännälle, levittää suitsuketta tsasounaan˝, kuvailee toimittaja jutun alkupuolella ortodoksisen palveluksen kulkua.
˝Messu kertoo siteistä naapurimaahan, jossa ortodoksisuus on valtauskonto. Siellä missä länsi loppuu, kuulostaa ja tuoksuu idältä, kuin muistutuksena välirikon vaikeudesta Euroopan ja Venäjän välillä˝, lehti jatkaa.
Reportaasi kertoo, että Ilomantsiinkin on tullut ensimmäiset pakolaiset Ukrainasta: Maria poikansa Ivánin ja Románin kanssa.

Eri uskoa?

Ilomantsissa El Semanal kertoo olevan 4 500 asukasta ja ortodokseja 18 prosenttia väestöstä, kun maassa keskimäärin heitä on 1 prosentti.
˝Ortodoksinen usko tuli tänne Novgorodista noin 500 vuotta sitten˝, sanoo isä Ioannis, jonka lehti kertoo olevan kreikkalaista syntyperää ja sijoittuneen Suomeen 20 vuotta sitten.
Toimittaja jatkaa, että ortodoksinen usko edustaa linkkiä rajan eri puolien välillä, mutta nyt se kuvastaa myös repeämää. ˝Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill tukee Putinin sotaa Ukrainassa ja on päätynyt EU:n pakotelistalle˝, lehti taustoittaa.
˝Rukoilemme samalla tavalla. Mutta uskommeko samalla tavalla˝, aprikoi isä Ioannis kommentissaan.

Yhä elinvoimaa

Ilomantsia lehti luonnehtii väestön vähenemisen ja ikääntymisen kanssa kamppailevaksi syrjäseuduksi. Toki edelleen kunnassa on elinvoimaa: iso terveyskeskus, eri asteen koulut, kaksi supermarkettia, kirjasto, elokuvateatteri, pankki, apteekki ja muita yrityksiä.
˝Mutta Huhuksen palvelukseen osallistuneet sisarukset Aini ja Aune muistavat, että heidän käydessään koulua Ilomantsissa oli 15 000 asukasta ja viisi supermarkettia.˝
Lehdessä mainitaan myös Pogostan Sanomien toimittaja Mervi Nevalainen, jonka mukaan yhteisö kantaa huolta huonoista työllisyysnäkymistä.

Koitereen valoilmiö

Juttu myös päättyy Ilomantsi-osioon. Ensiksi kuvaillaan, kuinka Aini ja Aune haluavat ortodoksisen palveluksen jälkeen, että saavat näyttää ulkomaalaisille vieraille Koitereen kauneutta – järveä, joka tunnetaan sadasta saarestaan. Silloin yhtäkkiä taivaalle ilmestyy rengasmainen halo-ilmiö auringon ympärille, ja toimittaja arvelee näkymän herättävän ihmetystä monissa myös rajan toisella puolella.
Lehden mukaan pituuspiirien repivä voima on kuitenkin nyt yhdistäviä tekijöitä vahvempi. Ilomantsissa päättyy läntinen maailma, joka etääntyy Venäjästä – ja sen liittolaisesta Kiinasta – huolimatta aikojen saatossa muodostuneista siteistä.
˝Ainut, joka meitä erottaa, on johtajien ajattelutapa˝, arvioi isä Ioannis reportaasin lopussa.

Kommentoi

Hae sivuilta