Julkaistu 
Jyrki Pönkkä

Ilomantsin Yrittäjien puheenjohtajalta suora viesti: "Mietitään miten onnistutaan, eikä, mikä on esteenä"

Ilomantsin Yrittäjä -yhdistyksen puheenjohtaja Suvi Hassinen on toiminut yhdistyksen puikoissa nyt noin puoli vuotta. Kuva: Jyrki Pönkkä Ilomantsin Yrittäjä -yhdistyksen puheenjohtaja Suvi Hassinen on toiminut yhdistyksen puikoissa nyt noin puoli vuotta.

Ilomantsin Yrittäjien puheenjohtajana nyt noin puoli vuotta toiminut yrittäjä ja toimitusjohtaja Suvi Hassinen antaa heti haastattelun kärkeen vinkin jokaiselle yrittäjälle.

– Mietitään, miten onnistutaan, eikä, että mikä on esteenä, Hassinen kiteyttää.

Ensimmäinen puoli vuotta yhdistyksen puikoissa on ollut Hassiselle työntäyteinen muutoinkin kiireellisen arjen keskellä.
– Yhdistyksen toiminta ei ollut minulle uutta, mutta kyllä puheenjohtajuuden kautta on tullut paljon uusia vastuita. Lisäksi, kun samalla rinnalla pyörii oma yrittäjäarki ja perhe-elämä, niin kyllä tässä puuhaa riittää.
– Ei tässä hommia ole kuitenkaan niin paljon, että voisin sanoa puheenjohtapestin vastaanoton harmittavan, mutta haluaisin, että voisin keskittyä yhdistyksen toimintaan nykyistä enemmän. Tunnit ovat kellossa kuitenkin rajalliset, ja kyllä tämä puheenjohtajuus on vielä hiukan ehkä opetteluakin, Hassinen summaa.

Huolta aiheuttava ilmiö

Yrittäjien puheenjohtaja näkee Ilomantsin yrityskentässä yhden huolestuttavan ilmiön, mihin täytyisi Hassisen mielestä löytää ratkaisu mahdollisimman pian.
– Juuri tällä hetkellä hätä ei ole kädessä, mutta kun katsomme hieman pidemmän aikavälin päähän, niin meiltä voi hävitä monta yrittäjää ja palvelua.

Tällä Hassinen viittaa yrittäjien ikään, ja monen yrityksen tämänhetkiseen kokoonpanoon.
– Ilomantsin yrityskenttää voisi luonnehtia kunnan ikärakenteen mukaiseksi. Meillä on paljon iäkkäämpiä yrittäjiä, jotka eivät ole löytäneet yritystoiminnalleen jatkajaa. Jos tilanne säilyy tällaisena, niin käytännössähän se tarkoittaa, että moni yritystoiminta ja palvelu lakkaa.
– Nyt olisi miettimisen paikka, mitä voimme yhdessä tehdä, että yritystoiminoille löydettäisiin mahdollisimman tehokkaasti jatkajat, ja palvelut säilyisivät meillä Ilomantsissa mahdollisimman laajasti.

Hassinen kannustaa eläköityviä yrittäjiä etsimään yritystoiminnan jatkajaa hyvissä ajoin ja aktiivisesti.
– Näistäkin asioita voi olla yhteydessä meihin yrittäjäyhdistykseen sekä Ilomantsinkin alueen yrityksien asioita tukevaan Business Joensuuhun.

Yrittäjä-yhdistyksen puheenjohtaja tiedostaa, että edellä mainittu tulevaisuuden haaste ei ole helposti ja nopeasti ratkaistavissa.
– Monelle yrittäjälle on iso kynnys palkata yritykseen ensimmäinen työntekijä, varsinkin, jos on aina tottunut toimimaan yksin. Tämä työntekijä on kuitenkin hyvin potentiaalinen yritystoiminnan jatkaja tulevaisuudessa, Hassinen huomauttaa.

Hassinen toistaa saman teesin puhuttaessa siitä, miltä Ilomantsin yrityskenttä näyttää tulevaisuudessa.
– Mietitään, miten onnistutaan, eikä, että mikä on esteenä. Tässä on pieni ero, mutta se vaikuttaa taustalla todella paljon. Asenne vaikuttaa todella paljon.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Tunnettuus on tärkeää

Hassinen nostaa yhtenä tärkeänä kokonaisuutena esille koko seudun tuotteistamisen.
– Tuotteistaminen ei ole ainoastaan sitä, että joku yrittää hyötyä rahallisesti jonkin tuotteen myymisestä. Tuotteistaminen luo seudulle palveluita, tuo seutua esille ja nostaa seudun tunnettuutta. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii se, kuinka hienosti Ilomantsia on tuotteistettu matkailutoiminnan saralla. Esimerkiksi Matkailuyhdistys on tehnyt paljon hienoa työtä juuri tämän eteen.

Hassisen mukaan Ilomantsia, sen historiaa, ja paikkakunnalle ominaisia piirteitä on tuotteistettu hyvin.
– Aina voi kuitenkin keksiä uusia keinoja ja tapoja nostaa seutua esille. Täytyy muistaa, että kun tunnettuus kasvaa, niin siitä hyötyvät monet alueen toimijat.

Hassinen toivoo, että yrittäjät tukeutuisivat Yrittäjä-yhdistykseen nykyistä enemmän.
– Yhdistystä kyllä hyödynnetään, mutta yhteydenottoja voisi olla paljon enemmänkin. Myös kunnan kautta tulevaa Business Joensuun olemassaoloa kannattaa yrittäjien käyttää nykyistä enemmän hyödyksi. Oli kyse sitten oman osaamisen päivittämisestä tai mistä tahansa yrittäjän arkeen liittyvästä asiasta, Hassinen korostaa.

Kommentoi

Hae sivuilta