Julkaistu 
Lasse Auvinen

Kolumni: Suomalainen liikenneruletti

Jään alta on paljastunut kuumaa asfalttia, joten voimme taas alkaa koheltaa sitä armotonta menoa, sitä suomalaista rulettia. Näin laturaivo muuntuu liikenneraivoksi.

Kun rauhallinen suomalainen pukeutuu peltihaarniskaan, eli pukee auton yllensä, niin hän muuttuu haavoittumattomaksi ja kuolemattomaksi. Vaikka nuorten liikennekulttuuri on viime vuosikymmenien aikana huomattavasti parantunut, niin yhä vielä vallitsee suviyön ajeluissa machokulttuuri. On yleistä, että juuri kortin saanut nuorukainen ei ymmärrä, että mölyävillä päihtyneillä lastattu auto on aivan eri auto, vaikka olisikin sama auto, jota hän on yksin ajanut. Nuorelle kuljettajalle koko autonväki sitten huutaa, ettet uskalla, joten kyllä poika näyttää. Viaton kortteliralli on kuitenkin nuorten normaalia kokoontumista, siis eräänlaisia soidinmenoja, ja siinä on tietenkin kilpavarustelun makua.

Vanhemmissa on huolta herättänyt nuorten suhtautuminen liikennekuolemiin. Kaverin kuolinpaikalle viedään kukkia ja uhria pidetään sankarina sanoen, että hän kuoli saappaat jalassa. Liikenne ei kuitenkaan ole sotaa ja kuolema on nuorellekin jonkinlainen harmittava takaisku.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Näin keväällä myös pärinäpojat ilmestyvät katukuvaan mummojen kauhuksi. Nämä viisikymppisten prätkäjengit toteuttavat unelmaa ikuisesta nuoruudesta ja toteuttavat ne seikkailut, jotka jäivät nuorena kokematta, joten suotakoon se heille. Heitä on usein verrattu häjyihin, jotka myös ajoivat hevoisillaan aikoinaan Härmän raittia viikatteen terät kiinnitettyinä kärrien vanteisiin kauhua herättämään. Hekin olivat aikamiehiä, joilla oli jo aikuisia lapsia.

Keväänvalon lisääntyessä heräävät talviunestaan myös mopedit pörräämään iloisesti kotikaduillemme. Poliiseille alkaa myös kesän riemut, kun alkavat kovistella näitä herhiläisiä suviyössä, mutta tämähän on tuttua kansanperinnettä johon kaikki ovat jo tottuneet.

Uutta uljasta aikaa edustaa nämä elektroniset kilpailuvälineet, joista on muodostunut oikea extremelaji. Nuoret hurjat kiitävät ilman kypärää sähköpotkulaudalla satasta suoraan teho-osastolle ja kännissä. Myös sähköpyöriä trimmataan ja hyökätään jalkakäytävälle muiden hiilineutraalien sähkövispilöiden sekaan, joten rollaattoriseniorit jäävät auttamatta toiseksi. Kyllä siinä mellakassa myös tasapainoskootteri saattaa menettää viimeisenkin tasapainon.

Nykyihmisen ego ei mahdu enää pieneen autoon, joten katumaasturit kasvavat kokoa, vaikka parkkiruudut eivät kasvakaan samassa tahdissa. Tulee kuitenkin muistaa, että kaikki me mahdumme liikenteeseen tavallamme, joten pelko pois, rukkanen silmille ja menoksi.

Kommentoi

Hae sivuilta