Julkaistu    |  Päivitetty 

Lieväoireiselle, rokotetulle, perusterveelle henkilölle riittää usein kotitesti - Siun sote päivitti toimintaohjeita

Siun sote suosittelee nyt kotitestin tekemistä. Lievistä koronaan viittaavista oireista kärsivien perusterveiden ja rokotettujen ei välttämättä tarvitse hakeuta terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin. Siun sote suosittelee nyt kotitestin tekemistä. Lievistä koronaan viittaavista oireista kärsivien perusterveiden ja rokotettujen ei välttämättä tarvitse hakeuta terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin.

Siun sote - Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä päivitti koronaan liittyviä toimintaohjeitaan tammikuun 15. päivästä lähtien ja tiedotti siitä tiistaina iltapäivällä.

Lievissä koronavirustartuntaan viittaavissa oireissa ei välttämättä tarvitse hakeutua terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin. Kotitestin tekemistä suositellaan.

Vakavaan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien, raskaana olevien, yli 18-vuotiaiden rokottamattomien sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä työskentelevien on edelleen hakeuduttava terveydenhuollossa otettavaan koronavirustestiin. Henkilöt, jotka eivät kuulu näihin ryhmiin, voivat tehdä halutessaan kotitestin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka koronatestin tulos olisi negatiivinen, on hyvä välttää kontakteja toisiin niin kauan kuin oireet jatkuvat.

Kansallinen Omaolo-oirearvio tulee päivittymään lähiviikkojen aikana vastaamaan THL:n uusia testaussuosituksia.

Voi sairastaa kotona

Kotitestillä todetun koronavirustaudin voi myös sairastaa kotona, jos oireet ovat lievät. Toimintaohjeet ovat samanlaiset kuin viralliseen eristykseen määrätyllä ja työnantajalta haetaan sairauslomaa kuten muulloinkin sairastaessa. Tämä koskee myös huoltajaa silloin, kun lapsi sairastuu.

Positiivisen kotitestin saaneiden pitää noudattaa eristäytymisohjeita ja välttää kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin vähintään viiden vuorokauden ajan. Rokottamattomien yli 18-vuotiaiden tulee hakeutua terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin ja heillä eristysaika on 10 vuorokautta.

Eristyksen alku lasketaan oireiden alkamisesta ja oireiden alkamispäivä on silloin päivä nolla. Jos oireita ei ole, alkamisaika on näytteenottopäivä. Ennen eristäytymisen lopettamista tulee olla kaksi oireetonta päivää.

Kommentoi

Hae sivuilta