Julkaistu 
Jyrki Pönkkä

Pääkirjoitus: Jälkikäteen on turha narista ja itkeä

Suomalaisista vain 35 prosenttia on hyvin kiinnostuneita äänestämään aluevaaleissa, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Vain kolme prosenttia katsoo tuntevansa erittäin hyvin hyvinvointialueisiin liittyviä asioita ja niistä käytävää keskustelua ja alle neljäsosa (23 prosenttia) tuntee niitä melko hyvin. Suurelle enemmistölle (69 prosenttia) hyvinvointialueiden asiat ovat enemmän tai vähemmän vieraita. Äänestämistä kohtaan koettu kiinnostus on aiemmin ennustanut hyvin lopullista äänestysprosenttia eri valtakunnallisissa vaaleissa.
Kun yhdistämme EVA:n teettämän tutkimustuloksen kanssa pahentuneen koronatilanteen mukanaan tuomat haasteet ja mahdolliset pelot, niin vaalit uhkaavat jäädä pienen piirin jutuksi, jolle on tulossa valtava määrä valtaa. Tämä skenaario olisi todella harmillinen, koska demokratian toteutuminen mahdollisimman laajasti olisi näissäkin vaaleissa erityisen tärkeää.
EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto arvioi, että aluevaalien lässähtäminen pannukakuksi kyseenalaistaisi niiden demokraattisen oikeellisuuden. Haaviston mukaan aluevaltuustojen kokoonpanoissa painottuisivat puolueet, joiden äänestäjäkunta on aluevaaleista kaikkein kiinnostuneinta ja äänestysvarminta. Lisäksi alhainen äänestysprosentti todennäköisesti myös suosisi kansanedustajien ja kunnanvaltuustojen kärkipoliitikkojen valintaa aluevaltuustoihin. Päätösvallan keskittyminen harvoille yksilöille eri hallinnon tasoilla ei ole omiaan edistämään vahvaa alueellista itsehallintoa.
Haaviston näkemykset on helppo allekirjoittaa.
Mutta kuinka taklaamme tämän ikävän skenaarion? Äänestämällä. Vaaleissa olevat ehdokkaat ovat selvästi aktivoituneet kuluvan viikon aikana, ja vaalien näkyvyys tuntuu nousseen kohisten. Aluevaalit on asia, mistä kuulee puhuttavan miltei jokaisessa paikassa, mihin nokkansa työntää, mikä on erittäin hyvä. Siirretään tämä kiinnostus ja keskustelu sopivan ehdokkaan etsimiseen ja varsinaiseen äänetyspäätökseen sekä itse äänestämiseen.
Jos oma ehdokas on vielä hakusessa, niin Pogostan Sanomien verkkosivuilta löytyvä vaalikone auttaa tässä tilanteessa.
Vain äänestämällä mahdollistamme demokraattiset vaalit, ja kuten tiedämme, jälkikäteen on turha itkeä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta