Julkaistu 
Juhani Virnes

Elokuva: Pääosan esittäjän napakymppi

Kotimainen elokuvavuosi alkaa erittäin positiivisesti yllättävällä draamakomedialla.

Yllättävällä sikäli, että elokuvan nimi ja aihepiiri ei ennakkoon juuri innostanut. Yllättävää ei taasen ole se, että elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa on tehnyt jälleen erinomaisen elokuvan.

70 on vain numero on railakas tarina pitkänlinjan iskelmätaivaan megatähdestä, Seija Kuulasta (Hannele Lauri). Seija elää pienen Suomen oloissa omanlaistaan tähteyttään ikuisena nuorisoidolina. Hän sanookin, että ikä on vain numero ja antaa iästään huomattaville täyslaidallisen sanallista palautetta, jolta eivät välty läheisimmätkään. Seijan elämään tulee kuitenkin uusi ulottuvuus, kun hän ihastuu ja lopulta rakastuu itseään kymmeniä vuosia nuorempaan musiikin moniosaaja Lauriin (Mikko Nousiainen). Onnellisten tähtien alla alkanut suhde kuitenkin mutkistuu, kun ilmenee, että Lauri haluasi lapsen, mutta Seija ei enää voi tulla raskaaksi. Parin yhteiseloa hämmentää Laurin äiti (Marja Packalen), jolle elämä ei ole ollut yhtä antoisa kuin Seijalle. Enempää juonesta paljastamatta voi vielä kertoa, että Seija keksii lapsen saamiseksi oivan keinon, johon hän saa apua hyvältä ystävältään ja stylistiltään Shanellalta (Misa Palander).

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Elokuvan käsikirjoitus ei jää vain Seijan elämän pintapuoliseen kuvaamiseen, vaan se nostaa tarinaan useampia tasoja. Keskeisin on ikääntymisen hyväksyminen. Seijalle Vuoksenmaa osoittaa sen monella katkeransuloisella tavallaan. Välillä katsoja saa niille nauraa ja välillä itkeä. Kuitenkin käsikirjoitus on Seijalle ja muillekin roolihahmoille hyvinkin armollinen. Vuoksenmaa piirtää Seijasta uskottavan ja moniulotteisen kuvan, jonka moni ikääntyvä viihdetaiteilija on valmis allekirjoittamaan. Tästä olkoon todisteena se, että elokuvassa vilahtaa monta iskelmätaivaamme tähteä, joiden tarina tämä voisi olla.

Hannele Lauri tekee Seijana elämänsä roolityön. Rooli on hänelle täysi napakymppi. Seijan hahmo voisi joltain toiselta mennä liikaa yrittämiseksi ja kompastuisi kliseisiin, mutta Hannele Lauri on juuri niin uskottava kuin vain voi olla. Vuorosanat ovat kuin hänen suuhunsa kirjoitetut. Sieltä tulevat painot juuri oikeille sanoille ja tuhahdukset ja katseet osuvat kuin tikat tauluun. Mikko Nousiainenkin Laurina on tähän mennessä parhaimman roolityönsä äärellä. Marja Packalen loistaa Laurin äitinä ja hän on Seijan tarvitsema maanläheinen ja rosoinen vastapaino. Misa Palander Shanellena nousee kerralla suomalaisten komedianäyttelijöiden kärkikastiin.

70 on vain numero kertoo meille koskettavan tarinan uskottavasti. Hyvä komedia ei ole vain pelkkää naurua, vaan sekaan sopii myös muitakin tunteita. Johanna Vuoksenmaa osaa kirjoittaa monipuolisia tarinoita ja hänen ohjauksessaan näyttelijät pääsevät osoittamaan parhaat puolensa.

 

Kommentoi

Hae sivuilta