Julkaistu    |  Päivitetty 

Aluevaaleissa ei puhuta pelkästään terveysasemien sijoittelusta - Jos hyvinvointialue epäonnistuu tehtävässään, se voidaan liittää toiseen alueeseen

Ensimmäisten aluevaalien äänestysaktiivisuudesta on kannettu huolta. Mielenkiintoa ei ole varsinaisesti lisännyt vaalien ajankohta, ehdokasasettelutkin vahvistettiin vasta 23.12.2021, jolloin kinkun paistaminen on kansalaisten mielissä päällimmäisenä.

Pohjois-Karjalan pienissä kunnissa on syytä ottaa vaalit vakavasti. Heikolla äänestysinnolla niistä ei välttämättä nouse yhtään edustajaa 59-paikkaiseen aluevaltuustoon. Äänestämällä voi vaikuttaa vaikkapa siihen, kuinka sote-asemat sijoittuvat maakunnassa.

Isommassa kuvassa kyse on jopa koko maakunnan itsenäisyydestä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

- On hyvä saada valituksi asioihin perehtyviä ja osaavia valtuutettuja, jotka suhtautuvat vastuullisesti luottamustoimeensa. Jos hoidamme esimerkiksi taloutta huonosti, voidaan Pohjois-Karjala maakuntana liittää johonkin suurempaan kokonaisuuteen – sote-lain mukaan se on mahdollista, sanoo kuntakehityspäällikkö Seppo Tiainen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Tiaisen mukaan ensimmäiset aluevaalit ovat erityisen tärkeät, koska hyvinvointialueen aloituskaudella tehdään paljon linjauksia, joilla vaikutetaan tulevaisuuden palveluihin.

- Puhutaan arvoista eli kuinka paljon palveluihin halutaan panostaa ja kuinka tärkeänä ne nähdään. Tämä liittyy myös siihen, että tulevaisuudessa hyvinvointialueilla voi olla rajoitettu verotusoikeus maakuntaveron muodossa. Päättäjillä on oltava silloin ratkaisut sekä palveluiden että maakuntaveron tasosta.

- Aluevaalit ovatkin tärkeämmät kuin kuntavaalit. Meidän on saatava hyviä päättäjiä ratkaisemaan erittäin tärkeitä palveluasioita.

Aluevaalit ovat myös vähemmän poliittiset vaalit. Poliittiset tai ei, pienimmissä Pohjois-Karjalan kunnissa valtuutetun saaminen aluevaltuustoon tarkoittaa joka tapauksessa äänten keskittämistä yli puoluerajojen. Tiainen toivoo, että koko maakunta on edustettuna valtuustossa, koska hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyö tulee olemaan merkittävässä roolissa ennaltaehkäisevässä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella äänestysaktiivisuutta pyritään kasvattamaan äänestyshaasteen kautta. Pohjois-Karjala ja Etelä-Karjala kisaavat Etelä- ja Pohjois-Savon kanssa korkeimmasta äänestysprosentista. Palkintona on torikahvit voittajamaakunnassa. Ne juodaan siinä kunnassa, jossa on äänestetty vilkkaimmin. Pohjois-Karjalasta lähteneeseen haasteeseen on tartuttu 16 hyvinvointialueella.

Kommentoi

Hae sivuilta