Julkaistu 

Mielipide: Virtahepo Ilomantsissa - "Salailukulttuuri on ollut niin pitkään valloillaan, että sitä pidetään jo normaalina"

Jälkeenpäin on syntynyt äläkkä siitä, että tieto äänestyksestä on ”vuotanut” julkisuuteen. Sen sijaan että kuntajohto olisi huolissaan kuntademokratian toteutumisesta, keskitytään löytämään syyllisiä tiedonvuotoon, Eija Irene Hiltunen kirjoittaa mielipiteessään. Jälkeenpäin on syntynyt äläkkä siitä, että tieto äänestyksestä on ”vuotanut” julkisuuteen. Sen sijaan että kuntajohto olisi huolissaan kuntademokratian toteutumisesta, keskitytään löytämään syyllisiä tiedonvuotoon, Eija Irene Hiltunen kirjoittaa mielipiteessään.

Ilomantsin kuntapolitiikassa vallitsee virtahepo olohuoneessa -ilmiö. Se tiedostetaan, mutta siitä ei uskalleta puhuta julkisesti.

Kyseessä on pelon ilmapiirillä hallitseminen. 2017 kuntavaalien jälkeen vaikutti siltä, että on jo keskustelevan päätöksenteon vuoro. Kun valtuuston edustajien määrä 2021 vaaleissa tiputettiin 21:een, on menty jälleen kaksi askelta taaksepäin.

Päätökset tehdään suljetuissa valtuustoseminaareissa. Prosessia ei aukaista kuntalaisille millään lailla. Varsinaisissa avoimissa valtuuston kokouksissa päätökset nuijitaan läpi sen enempää keskustelematta. Tämä ei ole omiaan lisäämään kuntalaisten kiinnostusta kuntapolitiikkaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Päätöksenteko perustuu salailukulttuuriin myös silloin kun siihen ei ole perusteita.

Tästä esimerkkinä hanke saada suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupungin titteli Ilomantsille 2023. Kunnan johto suhtautui asiaan alun perin nihkeästi, vaikka kunnan rahallinen panos olisi ollut vain viidennes kokonaisbudjetissa. Asiaan oli jo sitouduttu muilta tahoilta. Hyöty paikkakunnalle olisi ollut ilmeinen.

Kulttuuri- ja matkailutoimijoiden toista vuotta valmistelemaa asiaa ei viety kunnanhallitukseen, jolloin se olisi ollut julkinen, vaan se vietiin suoraan suljettuun valtuuston seminaarin jossa asiasta äänestettiin. Lopputulos oli kuntajohdon toivoma, Ilomantsi ei kulttuuripääkaupungiksi halua.

Jälkeenpäin on syntynyt äläkkä siitä, että tieto äänestyksestä on ”vuotanut” julkisuuteen. Sen sijaan että kuntajohto olisi huolissaan kuntademokratian toteutumisesta, keskitytään löytämään syyllisiä tiedonvuotoon.

Salailukulttuuri on ollut niin pitkään valloillaan, että sitä pidetään jo normaalina. Se on huolestuttavaa.

Into tehdä työtä Ilomantsin eteen tyrehtyy tätä menoa. Kuntalaisten oma-aloitteisuus ei ole uhka vaan mahdollisuus. Muualta tänne muuttaneidenkin osaaminen ja ehkä erilaiset näkemykset on voimavara, joka on hyödyksi kunnalle. Ilmapiiri ei tällaisenaan  houkuttele tänne kipeästi tarvittavia uusia asukkaita. Matkailuvirratkin loppuvat, jos matkailuun ei panosteta.

Uhka on kuntamme henkinen näivettyminen. Yli 10 vuotta Ilomantissa asuneena näen, että Ilomantsista olisi moneksi. Ei voi kuin hämmästellä välinpitämättömyyttä Ilomantsin vahvuuksia kohtaan: kulttuuria ja luontoa.

Juuristaan ylpeällä kunnalla, joka näkee monenlaisen osaamisen vahvuutena, on mahdollisuudet menestyä. Avoin päätöksenteko on siinä avainasemassa. Meillä kuntalaisina on oikeus tietää.

Eija Irene Hiltunen

yrittäjä

Ilomantsi

 

Lue myös:

Hannu Hoskosen mielipidekirjoitus

Ulla Vartiaisen mielipidekirjoitus

Kommentoi

Hae sivuilta