Julkaistu 

Mielipide: Parppeinvaaran ainutlaatuinen maisema säilytettävä - "Ilomantsin kunnalle näillä arvoilla ei näytä kuitenkaan olevan väliä"

Ilomantsi tunnetaan vanhana kulttuuripitäjänä. Onko Kalevala-kunnan arvolle sopivaa myöntää purkulupa 1800-luvulta peräisin olevalle riihelle, Asko Jaakonaho kysyy mielipidekirjoituskessaan. Kuva: Mervi Nevalainen Ilomantsi tunnetaan vanhana kulttuuripitäjänä. Onko Kalevala-kunnan arvolle sopivaa myöntää purkulupa 1800-luvulta peräisin olevalle riihelle, Asko Jaakonaho kysyy mielipidekirjoituskessaan.

Parppeinvaaran riihelle annettu purkulupa on herättänyt ihmetystä ja suuttumusta.

Parppeinvaara on maakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. Yleiskaavan rakennuskulttuuri-inventoinnissa alueella on todettu myös historiallisia ja rakennushistoriallisia arvoja. Sen rakennukset ovat näyttävä todiste Ilomantsin omaleimaisesta historiasta idän ja lännen välissä. Parppeinvaaran rakennukset säilyttävät kansanrunouden, kotiseututyön, vaarakarjalaisen maatalousmiljöön, menetettyjen itäkylien ja ortodoksisuuden, karjalaisen ruokakulttuurin sekä sotahistorian muistoja ja merkityskerrostumia.

Ilomantsin kunnalle näillä arvoilla ei näytä kuitenkaan olevan väliä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Olen ollut yhteydessä Ilomantsin kunnan rakennusvalvontaan ja kysynyt perusteita riihen purkuluvalle. Perusteita on vaikea löytää, sillä riihi ei ole välittömässä sortumisvaarassa. Kysyin myös, millaisena rakennusvalvonta näkee Parppeinvaaran kulttuurihistoriallisen merkityksen. Tähän ei osattu vastata mitään. Tietämättömyys osoittaa, että Parppeinvaaran kulttuurimaiseman merkitys ei ole selvää teknisen toimen päättäjille. Vaikka kysymys on yksityisestä omaisuudesta, on rakennusvalvonnan huomioitava päätöksissään laajempi maisemallinen ja rakennushistoriallinen merkitys. Kaavoituksen tehtävänä on säilyttää maiseman kauneusarvot. Parppeinvaara on julkinen tila, joka toimii Ilomantsin paraatipaikkana matkailijoille. On hyvä, että purkuluvasta on tehty oikaisuvaatimuksia ja asia etenee lautakuntakäsittelyyn.

Kyse ei ole vaan yksittäisestä riihestä, vaan ainutlaatuisesta maisemakokonaisuudesta, johon riihi kuuluu. Parppeinvaara muodostaa ikonisen kuvan Ilomantsista. Juuri tällaisena näemme vaaramaiseman muistoissa, nykyhetkessä ja toivottavasti myös tulevaisuudessa. Maiseman vuoksi Ilomantsiin palaavat matkailijat ja monet meistä paikkakunnalta pois muuttaneista. Ikävä kyllä tätä ainutkertaisuutta ei loppuun asti ymmärretä.

Rakennusperinnön suojelemisessa on pohjimmiltaan kyse menneiden sukupolvien työn kunnioittamisesta ja vaalimisesta. Riihi on muistuma vanhasta elämäntavasta, joka oli arkipäivää vain pari sukupolvea sitten. Hävitettyä rakennusta ja maisemaa ei saa takaisin.

Ilomantsi tunnetaan vanhana kulttuuripitäjänä. Onko Kalevala-kunnan arvolle sopivaa myöntää purkulupa 1800-luvulta peräisin olevalle riihelle?

Asko Jaakonaho

kirjailija, Tampere

Kommentoi

Hae sivuilta