Julkaistu 

Lukijan mielipide: Ilomantsin kunnan päätöksentekokulttuurista

untalaisilla täytyy olla mahdollisuus vaikuttaa ja ilmaista mielipiteensä kunnan asioihin muulloinkin kuin neljän vuoden välein vaaleissa, Ulla Vartiainen kirjoittaa. untalaisilla täytyy olla mahdollisuus vaikuttaa ja ilmaista mielipiteensä kunnan asioihin muulloinkin kuin neljän vuoden välein vaaleissa, Ulla Vartiainen kirjoittaa.

Kunnan päätöksenteon tulee perustua avoimuuteen, kuntalaisten osallisuuteen ja luottamukseen. Onko Ilomantsi luottamuksen ja avoimuuden kunta? Toimiiko kuntademokratia? Valitettavasti kipukohtia näyttää olevan. Kunnanvaltuuston päätettäväksi tulevien asioiden valmistelu ja jopa niistä päättäminen on paljolti siirretty suljettujen ovien taakse valtuustoseminaareihin.

Tästä esimerkkinä 8.11. valtuustoseminaari, jossa sieltä tihkuneiden tietojen perusteella äänestyksen tuloksena päätettiin, että kunta ei lähde hakemaan matkailua ja kulttuuritoimintaa edistävää Suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin statusta (kunnan rahoitus 40 000 €). Samassa seminaarissa päätettiin rahoittaa Koidanvaaran sillan rakentamista. Silta palvelee kahta (yhtä toimivaa?) kivialan yritystä ja lyhentää 60 vuosittaisen rekkalastin matkaa kivilouhoksille 13 km (kunnan rahoitus 400 000 euroa).

Asioiden käsittelyä ja jopa päättämistä suljetuissa valtuustoseminaareissa perustellaan sillä, että valtuutetut voivat vapaasti keskustella ja ilmaista mielipiteensä asioista. Miksi kuntalaiset eivät saa tietää, mitä mieltä heidän valitsemansa luottamushenkilöt ovat? Miksi asioista ei keskustella avoimissa kunnanvaltuuston kokouksissa? Onko valtuustoseminaari virallinen päätöksentekoelin?

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Ylipäänsä asioiden kyseenalaistaminen ja kunnan linjasta ja päätöksistä eri mieltä oleminen näyttää olevan turhan vaikea paikka. Kuntalaisilla täytyy olla mahdollisuus vaikuttaa ja ilmaista mielipiteensä kunnan asioihin muulloinkin kuin neljän vuoden välein vaaleissa. Osallistamista ja avointa keskustelua tarvitaan Ilomantsissa kipeästi.

Ulla Vartiainen

kuntalainen

Kommentoi

Hae sivuilta