Julkaistu 
Jyrki Pönkkä

Pääkirjoitus: Meillä on yhdet maamme hienoimmista vaaramaisemista, annetaan myös muiden kuulla ja kokea tämä

Olen usein käyttänyt sanontaa; vaaroilta lähdin ja vaaroille päädyin. Tähän on syynsä.

Kiihtelysvaara, Tuupovaara ja Ilomantsi ilmentävät minun silmissäni alueina puhtaimmillaan pohjoiskarjalaisuutta ja karjalaista vaaramaisemaa. Näillä maisemilla on suuri merkitys paikkakuntien ja meidän siellä asuvien ihmisten identiteetille. Historiallisesta merkityksestä puhumattakaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka maiseman muuttuminen on osa luonnollista kiertokulkua, niin siitäkin huolimatta perinteisten maisemien olomassaolo tulisi turvata maiseman ja ympäristön suunnittelussa, ottaen toki huomioon luonnon ja ympäristön hyvinvointi.

Vaarat ilmentävät meidän aluettamme. Vaaramaisemat, jollaisia meidän kulmiltamme löytyy, ovat ainutlaatuisia. Tätä ainutlaatuisuutta täytyisi osata hyödyntää nykyistä tehokkaammin, ja osin myös tuotteistaa, vaikka tämä sana kuulostaakin ympäristöstä puhuttaessa hieman irvokkaalta. Maiseman voimme kuitenkin tuotteistaa, ja nostaa sitä ylpeästi esille joutumatta painimaan ajatuksen kanssa, että kävisimme painia luontoarvoja vastaan.

Seutumme vaaramaisemista voisi oikeanlaisella imagon kohotuksella hyötyä moni toimija, niin matkailun kuin myös muun yritystoiminnan piirissä. Meillä on yhdet maamme hienoimmista vaaramaisemista, annettaan myös muiden kuulla ja kokea tämä.

Meidän ei tarvitse rakentaa näköalatornia saadaksemme houkuteltua maiseman perässä liikkuvia matkailijoita, meidän täytyy vain osoittaa heille suunta, mistä nousemisen voi aloittaa – kohti vaaraa ja sieltä avautuvaa henkeäsalpaavaa – karjalaista maisemaa.

 

Kommentoi

Hae sivuilta