Julkaistu    |  Päivitetty 
Juhani Virnes

Juhani Virneksen elokuva-esittely: Elokuva soi kuin jousikvartetto TILAAJILLE

Viinan ilot ja kirot on yksi eniten eri taiteen saralla käsiteltyjä aiheita. Elokuvassa on humalaisten toilailuille naurettu usein täysin kritiikittömästi tai sitten ryvetty alkoholismin syvissä vesissä sieltä pinnalle pääsemättä. Tanskalaisohjaaja Thomas Vinterberg on Yhdet vielä -elokuvassaan lähestynyt aihetta hiukan poikkeuksellisella tavalla, tieteen näkökulmalla. Elokuvan alkuperäinen nimi Druk kääntyy suomeksi Humalahakuinen juominen.
Elokuvan pääosassa oleva Marcus (Mads Mikkelsen) on keski-ikäinen historianopettaja, joka huomaa olevansa tylsistynyt niin työhönsä kuin perhe-elämäänsäkin.
Erään normaalin arkipäivän iltana Marcus ja hänen kolme opettajaystäväänsä juhlistavat ryhmän nuorimmaisen 40-vuotis syntymäpäivää hyvän ruoan ja viinin äärellä. Marcuksen piti pysyä ilta vesilinjalla, mutta kaveriporukan paineen alla hänkin päätyy reippaaseen humalatilaan. Juhlan jälkimainingeissa nelikko, josta jokainen on työhönsä tympääntyneitä, päättää kokeilla norjalaisen psykiatrin ja filosofin Finn Skårderudin teoriaa, jonka mukaan puolen promillen humalatila on ihmiselon ihanteellisin olotila. Ideana on juoda työaika sopiva määrä alkoholia, mutta illalla ja viikonloppuisin ei pulloon koskettaisi. Herrat huomaavatkin, että työt alkavat sujua entistä antoisammin, jopa parisuhde, sekä perhe-elämäkin saa uusia ulottuvuuksia. Kokeilu tosin ei kanna aivan loppuun saakka, ja sillä on lopulta varsin traagisia seurauksia.
Yhdet vielä on markkinoitu komediana, mutta aivan helpoimmasta päästä komediaa se ei kuitenkaan ole. On jopa vaikea sanoa, että onko se mustaa huumoria, tragikomediaa vai komediaa ollenkaan, sillä se seikkaille kaikkien tontilla hyvinkin huolettomasti, mutta silti pysyen ehjänä, itsenäisenä kokonaisuutena. Välillä alkoholin positiivisia puolia korostetaan hyvinkin rohkeilla esimerkeillä.
Kuten Marcuksen esitellessä oppilailleen historian kuuluisien alkoholistien ja lähes raittiiden mahtimiesten nimiä ja heidän aikaansaannoksiaan. Elokuvan koskettavimpia hetkiä on, kun liikunnanopettaja löytää itsestään aivan uusia, inhimillisempiä puolia. Kohtauksissa on jopa aistittavissa kunnianosoitus Chaplinin poika -elokuvalle.
Vinterbergin ja Tobias Lindholmin käsikirjoitus on taitavasti rakennettu. Tarina tarkastelee nelikon kokeilun menestystä useammalta suunnalta, polveillen rytmikkäästi ja sujuvasti kohtauksesta toiseen. Loistavat näyttelijäsuoritukset kruunaavat lopullisesti tämän mielenkiintoisen elokuvan tavalla, joka ei jätä ketään kylmäksi. Mikkelsenin monipuolinen roolihahmo on elokuvan luonnollinen keskipiste, jota muut tukevat kuin jousikvartetin taiturimaiset soittajat toisiaan.

Hae sivuilta