Julkaistu    |  Päivitetty 

Valkoposkihanhien syysmuutto alkoi - Eniten hanhia havaittiin Pohjois-Karjalassa TILAAJILLE

Ensimmäiset arktiset hanhet saapuivat viime viikonloppuna Suomeen. Keskiviikon suotuisat tuulet houkuttelivat lisää hanhia muuttomatkalle, mutta päämuuton odotetaan tapahtuvan syys-lokakuun vaihteessa.

Arktisten valkoposkihanhien muutto alkoi perjantaina 10.9. jatkuen sunnuntaihin. Eniten hanhia havaittiin Pohjois-Karjalassa, jossa määrät jäivät alkuun muutamiin tuhansiin. Toinen aalto seurasi keskiviikkona 15.9., jolloin Suomeen saapui arviolta lähes 300 000 hanhea lisää. Osa hanhista jatkoi matkaansa Suomen yli. Suurimmat paikallisparvet ovat olleet usean kymmenen tuhannen luokkaa.

Sadonkorjuu on kesken ainakin pohjoisimmissa maakunnissa, joten laskeutumista hillinnee siellä korkea kasvusto. Tutkimusten mukaan valkoposkihanhi ei laskeudu mielellään yli 12 senttimetriä korkeaan kasvustoon petojen saalistuksen välttämisen vuoksi. Etelämpänä sen sijaan iso osa pelloista on jo puitu.

Pesimätuloksesta arktisella alueella ei ole tietoa, mutta saksalaisvenäläinen retkikunta raportoi valkoposkihanhen tärkeimmällä pesimäalueella Kolguevin saarella olleen kesällä poikkeuksellisen kuivaa ja hanhia nähtiin tavallista vähemmän. Onko kuivuus vaikeuttanut pesimäaikaista ja sen jälkeistä ravinnonsaantia jää nähtäväksi. Voi olla, että pesimättömät ja pesinnässään epäonnistuneet hanhet aloittavat muuttonsa hiukan varhemmin ja isommalla joukolla.

Syksyn valkoposkihanhiseurannassa auttaa satelliittilähetinhanhien paikannukset. Luonnonvarakeskuksen ja Turun yliopiston projektissa asennettiin keväällä Pohjois-Karjalassa 50 lähetintä, joista muutama on hiljennyt. Näistä hanhista kymmenen on havaittu Suomessa. Hollantilaisessa projektissa on jäljellä ilmeisesti noin 30 toimivaa lähetintä. Yhdistetyllä aineistolla pystyy arvioimaan muuton kulkua jo varsin hyvin.

Hae sivuilta