Julkaistu 

Hampun koekasvatus vastatuulessa

Entisen puutarhakoulun kasvihuoneet ovat kärsineet pahoja talvivaurioita ja Hannu Hyvösen mukaan kattoremontti on elinehto kesän tuotantokautta ajatellen. Entisen puutarhakoulun kasvihuoneet ovat kärsineet pahoja talvivaurioita ja Hannu Hyvösen mukaan kattoremontti on elinehto kesän tuotantokautta ajatellen.

Ilomantsissa toimiva hampun kasvinjalostustyötä tekevä Pohjoinen Aurinko Oy on suunnitellut hamppulajikkeiden koekasvatuksen käynnistämistä ja hakee parhaillaan koekasvatukseen puutarhureita tai tiloja. Hanke on kuitenkin vastatuulessa, sillä Ruokaviraston mielestä yhtiö ei voisi myydä sertifioimatonta tutkimussiementä koeviljelijöille.  
Yhtiötä vetävä Hannu Hyvönen hämmästelee Ruokaviraston puuttumista asiaan.
– Näyttää siltä,  että meillä on edessä eri lakikirjat. Siemenlaki sallii selkeästi pienten siemenerien myynnin tieteellisiin ja kasvinjalostuksen tarkoituksiin.
Hyvönen pitää absurdina tilannetta,  jossa siemenkauppaa valvova viranomainen pistää viraston lakimiehen setvimään alle kilogramman siemenerän kohtaloa  hampun kymmenien tuhansien kilojen markkinoilla.


Yrityksen kannalta tilanne on Hyvösen mukaan monin tavoin haastava, sillä samaan aikaan yhtiö hakee rahoitusta edessä oleviin investointeihin, muun muassa kasvihuoneen kattoremonttiin Ilomantsissa.
– Olemme  varautuneet kunnostamaan kasvihuoneita suurten talvivaurioiden jäljiltä. Jos meiltä kielletään oman tutkimussiemenen myynti koeviljelijöille, meiltä kielletään tulorahoitus ja samalla tuhotaan mahdollisuutta toteuttaa suunniteltua laajaperäistä kasvinjalostushanketta yhteistyöverkoston puitteissa.
Pohjoinen Aurinko Oy on lähettänyt Ruokavirastolle oman vastauksensa siemenlain rikkomisväitteistä. Hyvönen on luottavainen.
– Uskon, että löydämme yhteisymmärryksen laintulkinnasta ihan keskustellen ilman oikeuskäsittelyä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta