Julkaistu 

Asetuksella suojeluhankkeita päätökseen - kohteita paljon Ilomantsissa

Myös Kesonsuon keidassuo saa nyt asetuksen myötä luonnonsuojelualueen statuksen. Tämäkin kohde on jo kuulunut Natura-verkostoon. Myös Kesonsuon keidassuo saa nyt asetuksen myötä luonnonsuojelualueen statuksen. Tämäkin kohde on jo kuulunut Natura-verkostoon.

Valtioneuvosto ja ympäristöministeriö on antanut eilen asetukset, joilla perustetaan eri puolille Pohjois-Karjalaa valtion maille yhteensä 174 luonnonsuojelualuetta, joiden yhteispinta-ala on noin 36 500 hehtaaria. Kaikki alueet ovat valtion omistuksessa, ja ne on jo aiemmin osoitettu luonnonsuojelukäyttöön.
Suurin yksittäinen suojelualue on Ilomantsissa, Koitajoen luonnonsuojelualue on 3 500 hehtaarin laajuinen. Kaiken kaikkiaan Ilomantsin alueella on valtioneuvoston tai ympäristöministeriön asetuksella nyt suojeltuja kohteita yli 20. Lisäksi suojelualueita on Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran alueella, muun muassa Valkeasuo Kiihtelysvaarassa ja Luostarinvaara Tuupovaarassa.
Kaikki alueet kuuluvat jo pääosin eri valtakunnallisiin suojeluohjelmiin sekä Natura 2000 -verkostoon. Lisäksi mukana on useita Etelä-Suomen metsien suojeluohjelman METSOn puitteissa valtiolle hankittuja alueita.


Luontoa muuttava toiminta ei ole alueilla sallittua, mutta jokamiehenoikeudet ovat voimassa normaaliin tapaan. Luonnonsuojeluun liittyvien tavoitteiden ohella alueet palvelevat jatkossakin ulkoilua, retkeilyä, opetusta ja tutkimusta. Pohjois-Karjalan luonnonsuojelualueiden perustamisasetus ei sisällä liikkumista koskevia rajoituksia.
Metsästystä eri muodoissa sallitaan noin 93 prosentilla valtioneuvoston asetuksella perustettavien suojelualueiden pinta-alasta. Metsästyksessä on määritelty metsästettävät lajit, hirvenajoon voi hakea erillislupaa.
Nyt perustetut luonnonsuojelualueet edustavat monipuolisesti Pohjois-Karjalan maakunnan lehtoja, vanhoja metsiä, soita, lintukosteikkoja sekä ranta- ja saaristoluontoa. Alueilla on myös perinnemaisemia ja kulttuuriperintöarvoja.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta