Julkaistu 

Arkiston aarre: Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin huimausta aiheuttava sairaus.

Hieroja Juha Rautiainen näyttää yksinkertaista asentoa, jolla asentohuimausta hoidetaan. Kuva: Mervi Nevalainen Hieroja Juha Rautiainen näyttää yksinkertaista asentoa, jolla asentohuimausta hoidetaan. Kuva: Mervi Nevalainen

Asentohuimauksen oireena on kiertävä, voimakas, muutamia kymmeniä sekunteja kestävä huimaus, joka liittyy asennon muutoksiin. Oireen aiheuttaa sisäkorvan kaarikäytävään kulkeutunut sakka, joka liikkuessaan antaa herkille sisäkorvan aistinsoluille väärää tietoa pään liikkeistä. Huimausoire tulee esille tietyissä asennoissa. Hyvänlaatuisen asentohuimauksen diagnoosi voidaan tehdä ilman kalliita tutkimuksia, hoitajan suorittamilla testeillä. Lääkehoitoa ei tarvita, hoidoksi riittää sakan poistaminen kaarikäytävästä asentohoidolla. 

 

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Puolenkymmentä vuotta sitten ilomantsilainen hieroja Juha Rautianen suoritti Tapani Rahkon kurssin, jossa opetettiin hoitamaan asentohuimausta.

­- Hyvänlaatuinen asentohuimaus voi helpottua yleensä itsestäänkin, mutta hoidolla paranemista voidaan nopeuttaa. Jokaiselle asentohuimausasiakkaalle tehdään muun muassa kävely- ja kumarrustesti sekä niin sanottu kallistustesti, joista nähdään mikä hoito hänelle käy, kertoo Rautiainen.

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen oireet alkavat yleensä aamulla vuoteessa ollessa, kylkeä käännettäessä tai vuoteesta noustessa. Huimausta aiheuttavia asentoja alkaa luonnollisesti vältellä. Usein mukavinta on nukkua puoli-istuvassa asennossa.   Lapsilla hyvänlaatuinen asentohuimaus voi ilmetä esimerkiksi autopahoinvointina, luki-häiriönä tai kömpelyytenä.

­- Joskus lapsi ei halua harrastaa jotain ja syynä voi olla asentohuimaus, jota hän ei osaa selittää. Hyviä tuloksia on saatu hoidoista muun muassa lukihäiriön häviämisessä, Rautiainen kertoo.

 

 

Hyvänlaatuinen asentohuimaus johtuu sakan kulkeutumisesta korvassa sijaitsevan tasapainoelimen kaarikäytävään. Sakka, tai toiselta nimitykseltä kuulojyväset, aiheuttaa asennonmuutosten yhteydessä voimakkaan huimausoireen. Yleensä oireilulla ei ole laukaisevaa tekijää, mutta toisinaan pieni päähän kohdistunut vamma saattaa olla taustalla. Ihmisen sisäkorvassa on sekä äänen aistimiseen että asennon ja liikkeen aistimiseen erikoistuneet rakenteet. Hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa vika piilee nimenomaan pään liikettä aistivissa kaaritiehyissä.

 

 

Hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen ei ole olemassa lääkkeisiin perustuvaa hoitoa.

­- Hoitona käytetään asentohoitoa, jota potilas tekee noin viikon ajan kaksi kertaa päivässä viiden perättäisen kallistuksen sarjan siten, että huimaus saadaan korjattua.

Lähes kaikki hyvänlaatuista asentohuimausta sairastavat saavat helpotuksen oireiluunsa asentohoidon avulla. Ilman hoitoa huimausoire kestää keskimäärin useita viikkoja. Kuitenkin oireilun kesto vaihtelee lyhyestä oireilusta itsestään loppumattomaan oireiluun. Suurella osalla huimauspotilaista oireisto uusiutuu ajan mittaan.    

Lähteet: Hirvonen Timo, Laitakari Kyösti, Lohi Jouni, Tapiovaara Hannu, Ojala Mikael Lääkärilehti / Lääkärin käsikirja.

 

Tämä Mervi Nevalaisen kirjoittama juttu on julkaistu Pogostan Sanomissa 30.12.2010.

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Hae sivuilta