Julkaistu    |  Päivitetty 
Mervi Nevalainen

Turkinkyyhky bongattu Ilomantsissa

Sami Majoinen ja Ilkka Kuronen kiikaroivat ja kuvasivat antennin päällä istuvaa turkinkyyhkyä Ilomantsissa. Sami Majoinen ja Ilkka Kuronen kiikaroivat ja kuvasivat antennin päällä istuvaa turkinkyyhkyä Ilomantsissa.

Harvinainen lintuhavainto ajatti enolaiset lintubongarit Ilkka Kurosen ja Sami Majoisen kiikareineen ja kameroineen Ilomantsiin tänään aamusta. Kalevalantien varrella asuva innokas lintuharrastaja Keijo Purmonen oli ilmoittanut joensuulaiselle Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen havaintovastaavalle Harri Kontkaselle torstaina tekemästään turkinkyyhkyhavainnosta.
– Harri oli laittanut havainnon tiiraan, ja siitä sana levisi, Purmonen kertoo.

Viikon päivät rivitaloalueella viihtynyt turkinkyyhky istui talon katolla olevan antennin päällä kaikessa rauhassa, joten miehet saivat linnusta hyviä kuvia.
Kuronen ja Majoinen eivät kumpikaan ole aiemmin kyseistä lintua nähneet.
– Ensimmäinen kerta tämä on minullekin, toteaa Purmonen.
– Kyllä tämä on sellainen elis elikkä elämänpinna, jatkaa Kuronen, joka on harrastanut lintubongausta vähän yli kymmenen vuotta.
Miehet kertovat, että bongausreissut rajoittuvat pääasiassa Pohjois-Karjalan alueelle.
– Mandariinisorsan olen käynyt kuvaamassa Savonlinnassa ja jääkuikan Heinävedellä. Ne ovat pisimmät reissut, kertoo Majoinen, joka on harrastanut bongausta 2007/08 lähtien.


Keijo Purmonen kiikutti toimitukseen kuvan turkinkyyhkystä ja oheisen kirjoituksen perjantaiaamuna.
"Kalevalantiellä asuva naapurini kertoi torstaina 4. päivä kesäkuuta, että hänen ruokintapaikalla on viikon verran vieraillut turkinkyyhky. Onnistuin saamaan siitä useita kuvia. Turkinkyyhky on pieni vaalea lintu, jolla on musta laikku kaulassa. Vain noin 100 paria pesii lähinnä Länsi- ja Etelä-Suomessa. Ensimmäinen pesähavainto Suomessa oli 1966. Olisiko tämä ensimmäinen turkinkyyhky Ilomantsissa?"

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen!

Napsauta kansikuvaa alla!

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen.