Julkaistu 
Mervi Nevalainen

Museot ja näyttelyt ovat avoinna

Marja-Riitta Siimalan töissä on metallia ja muovijätettä. Marja-Riitta Siimalan töissä on metallia ja muovijätettä.

Ilomantsin museot avautuivat maanantaina ja torstaina avautui Möhkönvirta 2020 -näyttelyt. Yhdenteentoista Nykytaidenäyttelyyn on saatu töitä yhdeksältä taiteilijalta, ja työt on sijoitettu Möhkön Ruukin ja Parppeinvaaran Runokylän alueelle.

Taiteilijat esittelivät töitään eilen torstaina pidetyissä avajaisissa. Moni kertoi, että töiden innoittajana on ollut luonnon ja ihmisen yhteiselo ja nykypäivän kulutuskulttuuri.
– Töissäni tulee esille syyllisyys, jota tunnen kaupasta kannetun muovin määrästä. Metalliset hahmot ovat saaneet rinnalle sitä muovia, esitteli joensuulainen Marja-Riitta Siimala Masuunissa esillä olevaa työtään.

Masuunin raunioissa on esillä Uusi alku -niminen työ, jonka on tehnyt mikkeliläinen Hanna Vahvaselkä. Sekatekniikalla tehdyt teokset on työstetty puusta.
Masuunin ympärillä oleva verkkoaita on saanut oman taiteensa, jonka on matonkuteista kirjontamenetelmällä tehnyt tohmajärveläinen Karoliina Arvilommi.
Työt ovat karjalaisia kirjontakuvia ja niillä on myös nimet.
– Täytyy ihan luntata nimi, että sanon sen oikein; Yksijalkainen kananvarpaistarha mehiläisjaloilla ja ylempänä on Jalaton pieni revonnenä härtsikkäinen, Arvilommi esitteli töitään.

 

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY


Parppeinvaaran neljässä aitassa on Jostain Kotoisin -ryhmän, joka koostuu viidestä taiteilijasta, näyttely. Näyttelytyöt ovat reissanneet näyttelijöiden luona kevätkauden. Taiteilijat ovat tehneet töihin lisäyksiä tai poistaneet siitä jotain, työt ovat valmistuneet ajatusten vaihdosta.
– Tämmöistä työtä oli kivaa ja vapauttavaa tehdä. Työhön sai tehdä oman ratkaisunsa, eikä tarvinnut kysyä toisen mielipidettä. Se oli vähän kuin puhelua, sai sanoa mielipiteensä tai olla sanomatta, taiteilijat kertoivat töiden syntymistä.

Runopirtissä on esillä perinteentutkimista opiskelevan Sanni-Maaria Puustisen maalauksia. Hän kertoi, että oli töissään fyysisesti kiinni.
– Isoja töitä tein niin, että ne olivat lattialla ja saatoin istua niiden päällä. Työssä saa näkyä myö se, että kissa kävi siinä tassuttelemassa.

Näyttelyt ovat avoinna elokuun loppuun saakka museoiden aukioloaikoina.

Kommentoi

Hae sivuilta

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen!

Napsauta kansikuvaa alla!

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen.