Julkaistu 

ARKISTON AARRE: Kukkaloisto syntyy eri paikkakunnilta tuoduista siemenistä

Sirkka Piiroisen kotialbumista löytyy monet kuvat, joissa pihapiiri on kesäisessä kukkaloistossaan. Sirkka Piiroisen kotialbumista löytyy monet kuvat, joissa pihapiiri on kesäisessä kukkaloistossaan.

Kuuksenvaaralaisen Sirkka Piiroisen pihapiirissä on kolmesta neljäänsataan erilaista perennaa, ”suloisessa sekamelskassa”. Suunnitelmallisuuttakin on kyllä ollut mukana, koska penkissä kesän aikana aina on jokin kukka kukassaan.

– Tökin alkuja minne sattuu. Mikä kasvaa, kasvakoon ja loput kuolkoon pois, myhäilee Piiroinen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Taimiruukkuja on ikkunalaudat ja pöydät pullollaan sekä tuvassa että eteisessä. Kasvamassa on muun muassa kolmen näköistä asteria, pari lajia samettiruusua, hopealehteä, malvikkia sekä Tartosta siemeninä tuotua anemonia. Ruostekukan mukulatkin ovat päässeet lämpimään esikasvatukseen.

– Onko se sairaus vai mikä, kun keväällä pitää taimia laittaa. Joskus niin ajoissa, että valon puute vaivaa, huokaa viherpeukalo pilke silmänurkassa.

 

Kukkapenkit ympäröivät talon ja useita kukkaryhmiä on pihapiirissä. Puutarhakärpäsen puremaksi Sirkka Piiroinen tuli vähän toisella kymmenellä ollessaan, jolloin hän serkkutyttönsä kanssa keräsi kasveja ja tutki niiden nimiä.

– Nuorena tyttönä keräsin lääkeyrttejä.

Asetuttuaan asumaan Kuuksenvaaraan vuonna 1955 talossa oli karjaa. Kukka- ja hyötypuutarhaa hoidettiin minkä maanviljelystöiltä jäi aikaa.

– Nyt ei enää kannata hyötypuutarhaa pitää, niin halvalla saa porkkanoitakin ostettua

 

Pihakierroksella puutarhuri luettelee kasvien nimiä kuin tuutista.

– Katsos tillipionissa on jo nuppuja, tuossa on idänunikko, jättiukonlaukka kasvaa puolitoistametriseksi, siinä on lapsen pään kokoiset lilat kukat. Pioneita on kuuden eri värisiä, esikkoja kymmentä sorttia, tutustumisretkellä selviää.

Kasvien tunnistamiseen Piiroinen toteaa kasvaneensa ajan kanssa. Ajanhengessä hän on mukana tutkimalla eri kasveja, ja niiden kasvuominaisuuksia internetistä.

– Sitä oppii, kun asia kiinnostaa.

 

 

Keväällä viherpeukalon sormia syyhyttää heti, kun pälvet alkavat ilmaantua.

– Kun tuvan nurkalta lumi pikkusenkin sulaa, se pitää heti haravoida.

Siitä alkaa puutarhan tutkiminen, mikä kasvi on mitenkin talvesta selvinnyt. Usein jo lumen sisästä päätään nostavat krookukset, seuraavaksi puutarhuria tervehtivät käenrieska, lumikellot, sinililjat, valko- sekä sinivuokot, joita pihaan laitettavaksi on tuotu Kangasalta.

 

Kesäaamuisin ensimmäisenä puutarhuri tekee pihakierroksen nähdäkseen mikä kukka on nuppunsa aukaissut.

 

Juttu on lyhennelmä Mervi Nevalaisen kirjoittamasta jutusta, joka on julkaistu Pogostan Sanomissa 16.5.2011.

Kommentoi

Hae sivuilta

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen!

Napsauta kansikuvaa alla!

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen.