Julkaistu 

ARKISTON AARRE: Virkistysreissulla kevään kunniaksi

Omaa vuoroaan hemmotteluhoitoihin Mustikkamäellä odotellessaan Tuupovaaran virikepiirin kerholaisten keskustelu lainehtii iloisena aiheesta toiseen. Sohvan nurkassa vasemmalla vetäjä Maija-Liisa Nurkkala. Omaa vuoroaan hemmotteluhoitoihin Mustikkamäellä odotellessaan Tuupovaaran virikepiirin kerholaisten keskustelu lainehtii iloisena aiheesta toiseen. Sohvan nurkassa vasemmalla vetäjä Maija-Liisa Nurkkala.

Tuupovaarassa toimiva eläkeläisten virikepiiri teki viime keskiviikkona kevätretken Ilomantsiin Maukkulan Mustikkamäelle.

Virikepiiriin osallistuvan Anna-Maija Kiiskisen ideoimasta kevätretkestä kehkeytyi varsinainen hemmottelupäivä kun kymmenkunta osallistujaa vietti Mustikkamäellä kokonaisen päivän nauttien jalkahoidoista, parafiinihoidoista, kuppauksesta ja turvesaunasta, kukin omien toiveidensa mukaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

 

Virikepiiriä on eläkeläisille Tuupovaarassa vetänyt pian viidentoista vuoden ajan Maija-Liisa Nurkkala, jonka työnantaja on nykyisin Joensuun kaupunki. Virikepiiri alkoi jo Tuupovaaran kunnan aikana ja sai jatkua kun tuupovaaralaisista tuli kaupunkilaisia, vaikka osallistujat olivat piirin kohtalon puolesta tuolloin pelänneetkin. Muutama vuosi sitten Nurkkala aloitti vastaavan virikepiirin myös Kiihtelysvaarassa.

 

Tuupovaarassa piiri kokoontuu keskiviikkoisin Hopearinteen tiloissa ja käyttää palvelukeskuksen kuntosalia, saunaa ja uima-allasta jokaisella tapaamiskerralla. Tapaamiseen kuuluu myös yhteiset ateria- ja kahvihetket, yhteistä puuhaa askartelun, vierailevan luennoitsijan tai muistelun merkeissä.

Moni piiriin osallistuja tulee kauempaa kyliltä taksikyydillä, joka on yhdistetty virikepiirin toimintapäivän omakustannushintaan niin, että samalla reissulla tulee hoidettua apteekki-, pankki-, ja viikottainen kauppareissukin.

 

Piiriläiset ylistävät kilvan paikallisten taksien palvelualttiutta kertoessaan kuinka taksinkuljettajat kantavat ostoskassitkin kaupasta autoon ja kotonakin vielä keittiönpöydälle saakka.

Maija-Liisa Nurkkala korostaa virikepiirin merkitystä.

– Yksinäisyys on monelle ikäihmiselle suuri ongelma. Ryhmässä käyminen voi olla vireyden tae, Nurkkala sanoo.

Hän on vakuuttunut, että yksinäisyyden murtamisella voidaan ehkäistä ikäihmisten masennusta ja monia sairauksia.

– Eräs hyvin syrjässä asunut virikepiirin osallistuja sanoi kerran, että ryhmässä käymisen ansiosta hänellä säilyi puhekyky, Nurkkala muistelee.

Virikepiiriin osallistuva Terttu Tahvanainen myöntää, että virikepiiristä on tullut viikon kohokohta.

– Muuten kun ollaan semmoisia yksinhuoltajia itsellemme, vitsailee Tahvanainen.

 

Huumori ja ilo tuntuvat naisporukassa nousevan pintaan kevätretken kunniaksi. Mutta naiset kertovat, että iloa ja naurua on arkisissa tapaamisissakin, vaikka murheetkin jaetaan yhdessä aina tarpeen tullen.

Herajärvellä asuva Aune Rantanen korostaa viikottaisen tapaamisen sosiaalista merkitystä.

– Se on niin mukavaa kun on viikon ollut itsekseen ja siten saa ryhmässä taas vaihtaa kuulumisia, Rantanen sanoo.

Kuluneena talvena on piiri kokoontunut naisten voimin, mutta osallistujat vakuuttavat, että miehiäkin otetaan mielellään mukaan.

Sirpa Sutisen kirjoittama juttu on julkaistu Pogostan Sanomissa 23.5.2011.

Kommentoi

Hae sivuilta

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen!

Napsauta kansikuvaa alla!

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen.