Julkaistu 

ARKISTON AARRE: Kylillä on turvallista ja miellyttävää asua

Kylät Katja Harinen (seisomassa) opasti möhköläisiä pistämään paperille kylän kehittämisideoita. Kylät Katja Harinen (seisomassa) opasti möhköläisiä pistämään paperille kylän kehittämisideoita.

Möhkön ja Kuuksenvaaran kyläturvallisuuskyselyn tuloksia pohdittiin toissa viikolla. Tämä maa ja oma koti -hankkeen projektipäällikkö Katja Harinen iloitsi Kuuksenkaareen paikalle tulleiden määrästä.

Kyselyyn vastasi 26 prosenttia kuuksenvaaralaisista ja 40 prosenttia möhköläisistä kyselyn saaneista. Molemmissa kylissä 94 prosenttia vastanneista tunsi asumisensa kylässään turvalliseksi.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Osittain turvattomutta tunnettiin liikenteen keskellä, koska esimerkiksi rekkojen nopeudet ovat suuret kapealla tiellä, paikoin on myös vaarallisia risteyksiä.

 

Möhköläisille turvattomuutta on lisännyt rajavartioston lakkauttaminen ja vähäinen rajavartioiden liikkuminen alueella. Jonkin verran turvattomuutta aiheuttaa molempien kylien alueilla liikkuvat petoeläimet. Kylien vähäinen palveluntarjonta ei puolestaan aiheuta turvattomuutta. Vaikka kylillä asutaan monesti yksin, yksinäisyyttä ei kokenut kovinkaan moni. Kylien teitä pidettiin suhteellisen hyvinä turvalliseen liikkumiseen.

 

Avun tarvetta ei kokenut kovinkaan moni, ja jos koki, sitä haluttiin lähinnä tilapäisesti kuten lumitöissä ja polttopuiden hankinnassa.

Alkusammutusvälineiden tarpeellisuus on otettu kylillä tosissaan. Kuuksenvaarassa palovaroitin on vastanneista 97 prosentilla ja Möhkössä sadalla. Palosammutin ja sammutuspeitto on myös reilusti yli puolessa taloista. Häkävaroitin on vielä vähäinen varuste, se on noin 20 prosentilla vastanneista.

Yli puolet vastanneista piti tärkeänä naapuriavun antamista sekä olisi valmis tarjoamaan kimppakyytiä asioiden hoitamiseen. Moni koki myös, että haluaisi auttaa enemmänkin, jos vaan itsellä olisi aikaa.

– Miltäs teistä nämä tulokset kuulostavat, kyseli Harinen.

– Väkihän näyttää olevan tyytyväistä, totesi kuuksenvaaralainen Osmo Hyttinen.

– Hyvältä näyttää tulokset, jatkoi möhköläisten puolesta Martta Jeskanen.

Turvallisuuskyselyä ei ole aiemmin kylillä tehty. Kyselyyn vastattiin anonyymeina ja niinpä kyläläiset pohtivatkin miten tuloksia sovelletaan käytäntöön, kun ei tiedä ketä auttaa.

 

Iltaan osallistuneet kuusitoista henkilöä jakautuivat kyläalueittain kahteen pöytään pohtimaan kehittämisideoita.

Möhköläiset haluavat ensiapu- ja alkusammutuskurssin toteutettavan mahdollisimman pian viimeistään ensi syksynä. Kylälle halutaan  ”tietäjälista”, johon kootaan kylällä asuvien osaamiset ja auttamishalut. Tätä listaa kootaan ”pikkuhiljaa” ja samalla kartoitetaan myös möhköläiset avuntarvitsijat.

 

Mervi Nevalaisen kirjoittama juttu on julkaistu Pogostan Sanomissa 23.5.2011.

Kommentoi

Hae sivuilta

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen!

Napsauta kansikuvaa alla!

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen.