Julkaistu 

ARKISTON AARRE: Eskarit savotalla

Kiihtelysvaaran eskarit saivat nousta moton kyytiin ja tutustua ohjaamosta käsin mitä nykysavotassa tapahtuu. Kiihtelysvaaran eskarit saivat nousta moton kyytiin ja tutustua ohjaamosta käsin mitä nykysavotassa tapahtuu.

Savottameininkiä aidoimmillaan saivat kokea Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran esikoululaiset, joille järjestettiin perinteinen metsäpäivä Herajärven maastossa toukokuun puolivälissä.

Aamupäivällä bussilastillinen kiihtelysvaaralaisia eskarilaisia rantautui Herajärven Erän majan pihalle, jossa jalkauduttiin pienryhmissä tutustumaan metsän saloihin ja metsätöihinkin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Nykypäivän metsäammattilaisen hommiin lapset saivat perehtyä moton ohjaamosta käsin ja innostus oli käsin kosketeltava kun lapset vuorollaan kiipesivät koneen kyytiin ja taittoivat palan matkaa seuraten ohjaamosta käsin kuinka motokuski Pertti Piipponen kaatoi ja karsi puita.

Metsäneuvoja Päivi Elina Huttunen kertoi, että Tuupovaarassa lapsille esiteltiin metsäammattia jo ennen kuin maakunnallista eskareiden metsäpäivää alettiin järjestää vuonna 2002.

 

Metsäpäivän tarkoituksena on tehdä lapsille metsäalaa tutuksi jo varhain.

– Näille meidän alueen lapsille se on kyllä tuttua. Meillä eskarit taitaa tietää metsäasioista paremmin kuin Hesassa ysiluokkalaiset, kehui Huttunen omiaan.

– Jos ajattelee, että metsäammatteja markkinoisi olisi se viisainta suunnata 8.-luokkalaisille, mutta eskareille on hyvä tavoite, että metsä tulee tutuksi, perusteli Huttunen päivän antia.

Tuupovaarassa päivän anti olikin kattava, metsäammattien perinteistä puolta valotti metsuri Tarmo Hirvonen, jonka turvavarusteet ja puunsahausnäytös vakuutti nuoret katsojat.

Pienet retkeläiset saapastelivat metsätietä rastilta toiselle ja tutustuivat niin eri puulajeihin kuin metsän elämiin ja muihin antimiin. Tuulinen ja viileä kevätkeli ei vauhtia varsinaisesti jarruttanut ja mielenkiintoa riitti puiden iän tutkimiseen ja luonnon äänien kuuntelemiseen silmät kiinni. Puun tie siemenestä tukiksi selvitettiin reitin varrella, samoin pohdittiin minne puu metsästä matkaa ja kuinka se tulee vastaan sanomalehtinä ja rakennuslautoina.

Iltapäivällä oli vuorossa tuupovaaralaisten eskareiden joukko, joka kiersi metsärastit ja sai mukaansa omat pienet puuntaimensa muistoksi päivästä.

Pienryhmissä toteutettu metsäretki vaati monen ammattilaisen työpanoksen ja monipuolisten, ansiokkaasti toteutettujen rastien läpikäyminen oli eskareille varmasti mieleenpainuva kokemus.

 

Sirpa Sutisen kirjoittama juttu on julkaistu Pogostan Sanomissa 21.5.2009.

Kommentoi

Hae sivuilta