Julkaistu 

ARKISTON AARRE: Tähkäkonttorille huomiota

Arkkitehti Osmo Karttunen julkistaa Tähkäkonttori vuoden maakunnalliseksi rakennuskohteeksi. Nina Kosola ja Arto Liimatta kuulolla. Arkkitehti Osmo Karttunen julkistaa Tähkäkonttori vuoden maakunnalliseksi rakennuskohteeksi. Nina Kosola ja Arto Liimatta kuulolla.

Maakunnallinen asiantuntijoista koostuva rakennuskohdetoimikunta on valinnut vuoden 2008 maakunnalliseksi rakennuskohteeksi Nina Kosolan ja Arto Liimatan arkkitehti- ja suunnittelukonttorirakennuksen Tähkäkonttorin Ilomantsin Kauppatien varrelta.

Entinen Pohjois-Karjalan osuuskaupan myymälä, joka sittemmin on toiminut kunnanvirastona ja myöhemmin muun muassa matkustajakotina, tuli Kosolan ja Liimatan omistukseen vuonna 2003. He aloittivat talossa heti mittavat kunnostustyöt ja nykyisin tässä vuonna 1939 rakennetussa talossa on arkkitehtitoimiston liiketilat sekä omistajien asuintilat. Vielä tyhjillään oleviin tiloihin omistajat havittelevat ulkopuolisen yrittäjän ylläpitämää kahvilatoimintaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Rakennus on kunnostettu vanhaa kunnioittaen innovatiivisella otteella. Kokonaisuudesta on muodostunut mielenkiintoinen yhdistelmä, jossa näkyvät sekä rakennuksen alkuperäinen henki ja tyyli, nykyaika että tekijöiden omat inspiraatiot ja kädenjälki, vuoden rakennuskohteen valintaraadin puheenjohtajana toiminut arkkitehti Osmo Karttunen totesi torstaina järjestetyssä julkistamistilaisuudessa.

Hän totesi, että talon korjaustyössä ja sisustamisessa on käytetty ansiokkaasti kierrätettyjä materiaaleja, valaisimia ja kalusteita.

– Myös paikallisia materiaaleja on hyödynnetty uutta luovalla tavalla. Rakennuksesta on tullut ryhdikäs sekä ulkoa että sisältä. Lopputulos on persoonallinen ja kaunis, Karttunen kehui.

 

 

Pohjois-Karjalaiset rakennusalan ammatillisaatteelliset järjestöt jakoivat vuoden rakennuskohde -palkinnon nyt yhdeksännen kerran.

– Nyt palkittu kohde poikkeaa aiemmista merkittävästi. Kohde on aiemmin palkittuja pienempi ja sen taustataho on yksityinen, Osmo Karttunen totesi.

Hän sanoi, että Kosola ja Liimatta ovat rohkealla työllään antaneet esimerkin myös Ilomantsin Kauppatien muiden rakennusten ja miljöön kohentamiseen.

– He haluaisivat laatia yhteistyössä kunnan kanssa Kauppatien kunnostussuunnitelman. Tienvarren kiinteistöt ovat pääosaltaan samanhenkisiä puurakenteisia kaksikerroksisia liike- ja asuinrakennuksia, jotka voitaisiin kunnostaa ja säilyttää suunnitelman viitteiden mukaan. Tällä olisi merkittävä vaikutus koko kuntakeskuksen ilmeeseen.
Nina Kosola ja Arto Liimatta toteuttavatkin Pohjois-Karjalan rakennusperintöinventointiin liittyvän päivityksen ja kohteiden arvotuksen Ilomantsissa. 

Juttu on lyhennelmä Aino Pesun kirjoittamasta, Pogostan Sanomissa 11.5.2009 julkaistusta

Kommentoi

Hae sivuilta