Julkaistu 

ARKISTON AARRE: Lukiolaiset mukana ohjelman teossa

Lukiolaiset Kristian Sotti (vas), Elisa Rauma, Noora Karhapää ja Pentti Kakkonen juttelivat ohjelman teosta ohjaaja-tuottaja Mikko Keinosen kanssa lukiolla maaliskuun lopussa nähdyn esityksen jälkeen. Lukiolaiset Kristian Sotti (vas), Elisa Rauma, Noora Karhapää ja Pentti Kakkonen juttelivat ohjelman teosta ohjaaja-tuottaja Mikko Keinosen kanssa lukiolla maaliskuun lopussa nähdyn esityksen jälkeen.

Ilomantsin lukion historian soveltavaa kurssia suorittaneet seitsemän opiskelijaa pääsivät mukaan dokumenttiohjelman tekoon. Lähes valmiin ohjelman heille kävi näyttämässä maaliskuun loppupuolella ohjaaja-tuottaja Mikko Keinonen.  
Keinonen oli saanut tehtäväkseen tuottaa dokumenttiohjelman Tuupovaaran Sonkajanrannassa asuneesta Johannes Karhapäästä, joka eli vuosina 1884-1918.
– Historiadokumentin teko on aina haasteellista ja hankalaakin muun muassa puuttuvan kuvamateriaalin vuoksi, totesi Mikko Keinonen.
Karhapää oli kansanvalistaja, uskonnonopettaja sekä maallikkosaarnaaja, jonka elämä päättyi vain vähän yli 30-vuotiaana. Karhapään saavutuksia kotiseudullaan olivat muun muassa ortodoksisen kirkkokuoron ja raittiusseuran perustaminen.
Hän perusti Sonkajanrantaan ortodoksisen kansakoulun, joka oli sisäoppilaitos kauempana asuville. Hänen tavoitteenaan oli kohentaa kansan hyvinvointia, mutta sortovuosien paineessa ortodoksista koulua pidettiin venäläistämiskouluna. Karhapäätä pidettiin venäläismielisenä, ja sisällissodan aikaan hänet joukkoteloitettiin Joensuun Siilaisissa maaliskuussa 1918.


Keinonen kävi tutustumassa kuvauspaikkoihin ensimmäisen kerran vuosi sitten toukokuussa. Aihetta tutkiessaan hänelle selvisi, että alkuperäistä aihetta, jonka mukaan ohjelmaa lähdettiin tekemään, ei ollutkaan olemassa.
– Alun perin käsitys oli, että Karhapään aiheuttama häpeä olisi ja eläisi vieläkin Sonkajanrannalla, mutta niinhän ei ole. Häpeä oli kupla, totesi Keinonen.
Hän rupesi kehittelemään aihetta eteenpäin nykyajan kautta, jolloin tarinasta tulisi tosi, joka esitettäisiin toukokuussa Ylen Tosi tarina -ohjelmapaikalla.
– Ei tästä kyllä tositarinaakaan tullut. Kun nyt aiheet on kuitenkin kasattu ja ohjelma tehty, se esitetään jollakin opetusohjelmapaikalla myöhemmin, tai siitä tehdään dvd, tuumi Keinonen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY


Ilomantsin lukion toisen vuosikurssin oppilaat Elisa Rauma ja Noora Karhapää pitivät ohjelman tekoon osallistumista mielenkiintoisena.
– Ollaan oltu mukana kuvauksissa ja kun ala kiinnostaa, on ollut mielenkiintoista nähdä, miten dokumenttia tehdään, tytöt kertoivat.
– On mielenkiintoista, että jotain tuommoista kuin ihmisen teloittaminen, on tapahtunut näin lähellä, totesi abiturientti Kristian Sotti.
– Hämmentävää on myös se, ettei ole niin tajuttomasti aikaa, kun semmoista on tapahtunut, lisäsi Noora.
Lukiolaiset kävivät kuvausryhmän mukana muun muassa Sonkajanrannalla Pyhän Hannan kirkossa, jonka viereen seurakuntalaiset ovat pystyttäneet puuristin Karhanpään muistoksi. Myös teloituspaikalla Joensuussa lukiolaiset vierailivat ohjelman kuvausten aikana. 

Tämä Mervi Nevalaisen kirjoittama juttu on julkaistu Pogostan Sanomissa 8.8.2008

Kommentoi

Hae sivuilta