Julkaistu    |  Päivitetty 

ARKISTON AARRE: Lammasta pääsiäispöytään

Lammaskaali ja karitsaa aurajuustokastikkeessa ovat muhineet hellalla parahiksi, toteavat Kaija Parviainen ja Caroline Kamppila alkaen siirtää ruokia pöytään. Lammaskaali ja karitsaa aurajuustokastikkeessa ovat muhineet hellalla parahiksi, toteavat Kaija Parviainen ja Caroline Kamppila alkaen siirtää ruokia pöytään.

Ruokahalua kiihottavat höyryt nousivat kattiloista, kun Puustilassa viime lauantaina opeteltiin tekemään lammasruokia. Meri Viljamaa ja Riitta-Miina Piipponen olivat panneet kurssin pystyyn.

Muutamassa tunnissa valmistui niin arkisempi lammaskaali kuin pääsiäispöytään sopivat karitsaa aurajuustokastikkeessa ja punaviinissä marinoitu lampaanpaistikin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

­- Vähän huono viikonloppu vain sattui, varmaan näin hiihtolomaviikolla monet olivat matkoilla, Meri pahoitteli kurssilaisten suppeaa määrää. Jo nyt päätettiin pitää uusi kurssi syksyllä.

 

 

Lampaan lihaa moni suotta vieroksuu, kun on joskus törmätty huonosti valmistettuun lihaan.

Ensimmäinen niksi lampaan valmistuksessa on, että lihan pitää olla huoneen lämpöistä.

­- Marinointi on hyväksi varsinkin vanhemmalle lampaalle. Luonnostaan mureasta karitsasta tulee hyvää ilman marinointiakin, opastaa Meri nostaen samalla uunista kauniisti ruskistuneen, valkosipulille ja timjamille tuoksahtelevan lammaspaistin.

Lempeä hauduttaminen on a ja o.

­- Paistamislämmöksi riittää 130 astetta. Lihaa haudutetaan uunissa, kunnes lihamittari näyttää 75 astetta ja paisti on mukavasti ruskistunut. Puu-uunissa lämpöä voi säädellä peltejä ja luukun ritilöitä raottelemalla. Eikä ruuan makuja kannata pilata liialla suolauksella.

Lampaasta voi tehdä esimerkiksi palapaistia, johon voi käyttää vaikkapa ulkofilettä tai lapaa. Lihan luisemmat osat käyvät esimerkiksi lammaskaaliin.

 

 

­- Onpa todella herkullista, kuuluu tyytyväisiä kommentteja, kun päästään nauttimaan aherruksen tuloksista.

Karitsaa aurajuustokastikkeessa ja lampaanpaisti ovat saaneet seurakseen omista mintuista valmistetun minttuhyytelön. Lisäkkeenä tarjotaan villiriisiä ja marinoituja porkkanoita.

Kurssilla olleille tuupovaaralaisille Caroline ja Sakari Kamppilalle lammas on entuudestaan tuttu ruoka.

­- Tuo karitsa aurajuustokastikkeessa on sellainen, mitä tullaan varmasti käyttämään näistä ohjeista, paistia on tehty aiemminkin. Lammasta käytämme kuukausittain, kesällä on grillattu ja pataruuissa se on lyömätön. Isommat palat paistamme uunissa ja tähteet olemme hyödyntäneet risotossa, kertovat Kamppilat.

Myös Kaija Parviaiselle lammasruoka on tuttua:

­- Tykkään lampaasta kovasti. Mulle pitää olla mikkelinä lammaskaali ja pääsiäisenä lampaanviulu tai kyljyksiä. Siihenpä se sitten on jäänytkin, kun mies ja lapset ei oikein tykkää. Itse totuin lammasruokiin jo lapsena, kun kotona oli lampaita.

Myös Kaija uskoi käyttävänsä uutta karitsaa aurajuustokastikkeessa -reseptiä kotonakin.

Tämä Helena Romppasen kirjoittama juttu on julkaistu Pogostan Sanomissa 17.3.2005

Kommentoi

Hae sivuilta

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen!

Napsauta kansikuvaa alla!

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen.