Julkaistu    |  Päivitetty 

ARKISTON AARRE: Nuttura - sesonkituote

Paula Kosonen myöntää, ettei keinoväreillä saa aikaan samaa hopeanhohtoa, mikä kimaltaa Elma Puustisen hiuksissa. Tämän värisävyn saa vain luonnon menetelmällä ja ajan kanssa. Paula Kosonen myöntää, ettei keinoväreillä saa aikaan samaa hopeanhohtoa, mikä kimaltaa Elma Puustisen hiuksissa. Tämän värisävyn saa vain luonnon menetelmällä ja ajan kanssa.

Hiusten kauneus ja terveys kulkevat käsi kädessä. Hiusmuoti muuttuu kausittain ja kauneusihanteetkin ajan myötä. Parturi-Kampaamo yrittäjä Paula Kosonen Tuupovaarasta kertoo, että rohkeimmat asiakkaat antavat kampaajalle trendeistä huolimatta tai juuri niiden vuoksi "vapaat kädet". Tuoreimpia ideoita voi soveltaa juuri tuon kehotuksen kuultuaan, tietysti asiakkaan kanssa neuvotellen.

Jatkuva kouluttautuminen on alalla tärkeää, vaikka pitkäaikaisissa asiakassuhteissa ei tarvitsikaan toteuttaa juuri Vidal Sassoonin geometrisiä linjoja.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

­- Nuoret asiakkaat kokeilevat mielellään uutta ja täytyy myöntää, että aikojen kuluessa on työn luovuus lisääntynyt. Samalla asiakkaat ovat tulleet vaativammiksi, he tietävät mitä haluavat, sanoo Kosonen.

Vuodesta toiseen jatkuvat asiakassuhteet kertovat nimenomaan luottamuksesta. Paula Kosonen tietää, että työssä on kyse myös ihmissuhteesta, jos se toimii, onnistuu myös hiusten muotoilu.

 

 

Paitsi ihmisten välistä kemiaa on kampaamoalalla kosolti muutakin kemiaa. Perinteisesti ovat hiusvärit ja muut käytettävät aineet saattaneet altistaa niin kampaajan kuin kammattavankin allergisille reaktioille. Nykyisin on suuntaus pehmeämpiin valintoihin.

­- Minä käytän vain allergisille soveltuvia värejä, joissa ei ole keinotekoisia hajusteita, se on turvallista, sanoo Kosonen, joka on ollut alalla jo 37 vuotta ja säästynyt itsekin kampaajien ammattitaudiksi luonnehdituilta allergioilta.

Hiusten perusterveydenhoitoon kuuluu aika ajoin hiusten leikkaus ja säännöllinen pesu. Kosonen muistuttaa, että varsinkin käsitellyille hiuksille on myös hoitoaineen käyttö välttämättömyys.

­- Kaikenlaiset käsittelyt kuivattavat hiuksia ja vain hoitoaine voi palauttaa kosteuden. Se on jokaisen käsittelyn jälkihoitona erittäin tärkeä.

Hiusten muotoiluun ja värikäsittelyihin on omat luonnon sanelemat aikataulunsa. Hiusten pituudesta ja leikkauksen tyylistä riippuu, kuinka usein kampaajan tuoliin on istuuduttava.

­- Varsinkin lyhyet hiukset olisi hyvä leikata reilun kuukauden välein, ja hiusten tyvikasvu kertoo kyllä, milloin on aika lisätä väriä.

 

 

Suuret hiusmuotoilijat välittävät terveisensä jokaisen kauden hiusmuotiin. Alkavan kesäkauden uutuuksista Kosonen listaa muutamia pääpiirteitä.

­- Väriskaala on laajentunut ja raidoituksiin löytyy melkein mitä väriä tahansa. Monivärisyys on ollut pitkään tavallaan muodissa mutta nyt värit ovat maanläheisempiä. Erikoisuutena näkyy vaaleissa sävyissä tuhkan- ja hopeanharmaan sekä beesin sävyt. Oljenkeltainen ei enää ole ainoa ja hallitseva vaalea sävy.

­- Naisten hiusmalleissa näkyy lisää naisellisuutta ja pehmeyttä. Miehille kauden mallisto lupaa kulmikasta 50-luvun tyyliä: tarkkalinjaiset, lyhyet sivut ja hieman pidempi etutukka, jota voi muunnella. Toisaalta miesten hiusmuodissa näkyy myös rento tyyli ja maanläheiset värit korostavat miehilläkin leikkauksen mallia.

Vaihtuvista trendeistä ja hiusmuodin suurista linjoista Paula Kosonen saa osansa säännöllisissä koulutuksissa, mutta kysyttäessä mikä on tämän luovan käsityöammattilaisen lempilaji, hän vastaa:

­- Tykkään tehdä nutturoita. Niitä vain saa tehdä aika harvoin, vanhojen päivinä ja häihin. Nuttura on hiusmuotoilun erikoislaji, klassinen sesonkituote.

Tämä Sirpa Sutisen kirjoittama juttu on julkaistu Pogostan Sanomissa 10.4.2008

 

 

 

Kommentoi

Hae sivuilta

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen!

Napsauta kansikuvaa alla!

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen.