Julkaistu 

ARKISTON AARRE: Lisää liikettä liikuntaseikkailun muodossa

Liikuntaseikkailun arvonnassa Hatun koululle osui monipuolinen liikuntavälinekassi, jonka sisältä löytyi koripalloa, hyppynarua ja frisbeetä. Johanna näyttää harjoittelevan kesän moukariheittokisaa varten. Liikuntaseikkailun arvonnassa Hatun koululle osui monipuolinen liikuntavälinekassi, jonka sisältä löytyi koripalloa, hyppynarua ja frisbeetä. Johanna näyttää harjoittelevan kesän moukariheittokisaa varten.

Liikuntaseikkailu maapallon ympäri alkoi maaliskuun 12. päivänä ja päättyi aprillipäivänä. Kampanjaan osallistui Suomessa 9 021 luokkaa ja yhteensä 176 339 oppilasta. Kolmen viikon aikana tehdyt suoritukset olivat matkaksi muutettuna yli 50 miljoonaa kilometriä. Se on 1 256 kertaa maapallon ympäri leveimmältä kohden eli päiväntasaajan kohdalta kierrettynä.

Kuussa yksi matkalainen saisi näillä kilometreillä käydä 65 kertaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

­- Nettiseikkailuun osallistuva koululainen on liikkunut joka päivä keskimäärin kolme tuntia ja kolme minuuttia. Päivittäiseen liikuntaan kannustamisen rinnalla kampanjassa ohjataan koululaisia terveellisiin ruokailutottumuksiin ja riittävään nukkumiseen, kerrotaan Nuori Suomi - yhdistyksestä.

Liikuntaseikkailun aikana koululaiset seurasivat liikkumistaan omien liikuntakorttiensa avulla. Päivittäinen liikunta-annos voi koostua leikeistä ja peleistä kotona ja koulussa, sekä arkiliikunnasta, hyötyliikunnasta tai varsinaisesta liikunnan harrastamisesta. 10 minuutin liikkumisesta sai merkitä korttiinsa yhden rastin.

­- Tässä opitaan hienosti huomaamaan se, ettei liikkumisessa tarvita erikoista välineistöä tai erityistä paikkaa. Liikkua voi ihan tavallisten kotiaskareiden parissa. Esimerkiksi puiden kannossa, siivouksessa tai koiran ulkoilutuksessa, toteaa Hatun koulun johtajaopettaja Antti Immonen.

Koululaisten rastit laskettiin päivittäin yhteen ja merkittiin luokan omaan seurantajulisteeseen. Julisteessa yksi rasti merkitsi 50 kilometrin matkaa. Matkaa seurattiin kartalla luokan valitseman reitin mukaisesti kaupungista toiseen. Valittavana oli kolme reittiä: Suomen ja lähialueiden, laajennetun Euroopan tai Aasian reitti.

­- Me lähdimme Eurooppaan ja kuljimme 4 053 kilometriä. Kävimme Afrikan pohjoisrannikolla ja suuntasimme sitten Sisilian Palermoa kohti, kertoo Immonen.

 

 

Hatun koulussa on 15 oppilasta, ja jokainen liikkui keskimäärin kaksi tuntia kahdeksan minuuttia päivässä. Ilomantsista liikuntaseikkailuun osallistuivat järjestäjien nettisivujen perusteella myös Iknonvaaran, Maukkulan ja Pogostan koulut. Kuuksenvaaran koulukin sivuilta löytyy, mutta liikuntasuorituksia ja etenemistä ei ole kirjautunut.

Iknonvaaran 34 oppilasta pääsi kartalla 10 806 kilometriä ja liikkumiskeskiarvo oli kaksi tuntia 31 minuuttia päivää kohti.

Maukkulan 14 oppilasta kulki kartalla 1 807 kilometriä keskiarvolla yksi tunti ja yksi minuutti. Pogostan koulu rynnisti 74 oppilaan voimalla 18 813 kilometrin päähän ja liikkumiskeskiarvoksi muotoutui kaksi tuntia ja yksi minuutti.

Liikuntaseikkailuun osallistuvien koulujen kesken arvottiin palkintoja. Hatun koulua onnisti jo kisan alkupäivinä. Palkintona oli liikuntavälinekassi.

­- Paketissa on muun muassa lento- ja koripallo, tennispalloja, hyppynaruja ja frisbee-kiekkoja, luettelivat oppilaat.

Omakohtaisia liikkumismuotoja Hatun koulun oppilailla ovat olleet muun muassa kävely, hiihto ja pyöräily. Johanna ja Marika Maksimainen olivat lenkkeilyttäneet koiria.

­- Minä kävin uimassakin, kertoi Tinja Hirvonen.

Sosiaalista kanssakäymistäkin projekti edisti. Hattuvaarassa olivat 3 - 6 luokkien oppilaat toimineet kummeina 0 - 2 luokkien oppilaille rastien ylöskirjaamisessa ja laskemisessa.  

­- Ihan hyvä homma, oli oppilaiden yleisarvosana liikuntaseikkailusta.

Jo seitsemännen kerran tapahtumaan osallistuneen johtajaopettajan mielestä liikuntaseikkailua voi hyödyntää myös muissa oppiaineissa. Esimerkiksi tietokoneen käyttö ja maantieto tulevat tutuksi.

­- Pysähdyimme nettisivuilla monissa Euroopan kaupungeissa ja ratkoimme visaisia kysymyksiä. Tapahtuman tiimoilta oppilaille postitetaan myös kesäliikuntakortit. He saavat sitten itse valita viikon, milloin seuraavat liikkumistaan kesäloman aikana, sanoo Antti Immonen.

Tämä Armas Härkösen kirjoittama juttu on julkaistu Pogostan Sanomissa 12.4.2007

 

Kommentoi

Hae sivuilta