Julkaistu 

ARKISTON AARRE: Uusilla tyynyillä ja verhoilla viihtyvyyttä

Pogostan Palan Pirjo Parviainen ja ompelija Satu Turunen Satu Ompelimosta etsivät oikean sävyistä lankaa ruskealle kankaalle. Pogostan Palan Pirjo Parviainen ja ompelija Satu Turunen Satu Ompelimosta etsivät oikean sävyistä lankaa ruskealle kankaalle.

 

Kesä on tulossa ja koti ehkä näyttää talven jälkeen "nuhruiselta". Pogostan Palassa Pirjo Parviainen on valmiina antamaan sisustusvinkkejä, ja häneltä löytyy monenlaisia kankaita muun muassa uusiin verhoihin sekä tyynynpäällisiin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

­- Tyynyillä voi esimerkiksi kokeilla uutuusvärejä kätevästi ja edullisestikin. Täällä ihmiset eivät mene muotivirtausten mukana, vaan jokainen sisustaa omien värimieltymysten mukaan.

Tällä hetkellä ei ole mitään erityistä väriä, jota menisi runsaasti, niin kuin muutama vuosi sitten oli vallalla vanha vihreä ja sininen, toteaa Pirjo Parviainen.

­- Ennen täälläkin oli ihmisillä muotiherkkyyttä, mutta nyt se on onneksi jäänyt pois.

Luonnonvalkoinen on väri, jota menee ympäri vuoden vaikkapa verhoiksi.

­- Vallalla on luonnonvalkea, beesi ja ruskea. Sitten on toinen ryhmä, turkoosi, limen vihreä sekä aniliinin punainen, joita käytetään tehosteväreinä, pohtii Pirjo Parviainen tänä keväänä kaupaksi käyviä kankaita.

 

 

Näinä kiireisinä aikoina ilomantsilaiset kuitenkin vielä ompelevat itse paljonkin verhoja, tyynyjä ja liinoja. Kiireiselle kodin sisustajalle on mukavana vaihtoehtona ollut jonkin aikaa valmista ripsikaitaliinaa metritavarana. Siitä saa kätevästi uuden liinan pöydälle ainoastaan päätypäärmeet ompelemalla. Väri- ja kuviovaihtoehtoja löytyy useita, vihreästä punaiseen ja siniseen.

Myös akryylinen vahapintainen kangas on kätevä pöytäliina joka talouteen. Liina on siisti, kangasliinan näköinen, mutta sitä voi pyyhkiä kostealla ja suuremman likaantumisen jälkeen sen voi pestä koneessa ja silittää.

­- Tuo vahapintainen kangas tahtoo vähän liusua pöydän pinnalla, mutta siihen löytyy apu tästä liukuesteestä, joka laitetaan pöydälle ja liina päälle. Tätä voi muuten käyttää myös liusuvien mattojen alla, kauppias opastaa.

Kevät on aikaa, jolloin ihmiset haluavat uudistaa kotia ja saada sinne väriä.

­- Kyllä se on tuo aurinko, mikä saa ihmiset pesemään ikkunoita ja sitten hankkimaan niihin uudet verhot.  

 

25 vuotta yrittäjänä ja 30 vuotta alalla olleena Pirjo Parviainen pohtii, miten ajat ovat muuttuneet. Ilomantsissa oli parhaillaan neljä palakauppaa, joihin kaikkiin riitti asiakkaita, ja nyt on vain yksi.

­- Vaatteiden ompeleminen on jäänyt tosi vähiin. Vaatekankaita on hyllyissä vaikka minkä verran, mutta ne eivät mene kaupaksi.

­- Olen pohtinut, että haluaisin luopua liikkeen pidosta. Olisi mukava, kun tähän löytyisi jatkaja, joka voisi kankaiden myynnin ohella tehdä vaikka sisustusompeluksia ja vaikkapa -suunnitelmia, niin hän voisi tienata tässä leipänsä.

 

Tämä Mervi Nevalaisen kirjoittama juttu on julkaistu Pogostan Sanomissa 16.4.2007.

Kommentoi

Hae sivuilta

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen!

Napsauta kansikuvaa alla!

Tutustu Pogostan Sanomien kesälehteen.